latinica  ћирилица
21/10/2023 |  14:02 ⇒ 15:57 | Autor: SRNA

Čubrilović: U Parlamentu još jednom pokazano jedinstvo, sankcije Dodikovoj porodici će ga još ojačati

Predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović ocijenio je da je Narodna skupština Republike Srpske, odlukom da podrži veto srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović na zaključak Predsjedništva koji je usvojen bez konsenzusa, još jednom demonstrirala jedinstven stav o odnosima unutar BiH, što je dobra poruka rukovodstvu Srpske na svim pozicijama kako da se ponašaju u pojedinim situacijama.
Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

Čubrilović je rekao Srni da ništa neće pokolebati stav srpskog naroda o odbrani Srpske i nikakav pokušaj nametanja deklaracija, rezolucija i nečeg sličnog neće omesti Republiku Srpsku u njenom pozicioniranju unutar BiH na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Niti će to doprinijeti navođenju međunarodne zajednice da donosi neke odluke za koje se svi mi u Republici Srpskoj često začudimo kako mogu da budu donesene i sa kojih pozicija se cijela situacija gleda - naglasio je Čubrilović.

On je rekao da je u tom kontekstu i odnos administracije SAD prema porodici Dodik, prema sinu i kćerki predsjednika Srpske, koji nemaju nikakve veze ni sa političkim stavovima, ni sa političkim uticajem unutar BiH.

- To će samo još ojačati jedinstvo srpskog naroda i još više doprinijeti odlučnosti i opredjeljenju Republike Srpske da se za pozicije i nadležnosti koje je ratom izvojevala ne prepuste nikom drugom - naglasio je Čubrilović.

Narodna skupština Republike Srpske podržala je juče dvotrećinskom većinom veto srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović na zaključak Predsjedništva koji je usvojen na posljednjoj sjednici bez konsenzusa.

Poslanici su na posebnoj sjednici podržali odluku o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsjedništva BiH prema kojoj je zaključak Predsjedništva BiH povodom "eskalacije napada organa entiteta Republika Srpska na osnovne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanja ustavnopravnog poretka BiH", usvojen bez konsenzusa na osmoj redovnoj sjednici Predsjedništva BiH 10. oktobra, veoma štetan po vitalne interese Srpske.

SAD su juče uvele sankcije sinu i kćerki predsjednika Republike Srpske, Igoru i Gorici Dodik, saopštilo je američko Ministarstvo finansija.