latinica  ћирилица
31/10/2023 |  16:26 ⇒ 16:29 | Autor: SRNA

Tadić: Napad na ustavni poredak neće ustoličiti Šmita

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Ognjen Tadić izjavio je da politički proces protiv predsjednika Srpske i direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića ne može biti završen odlukom koja bi ispunila očekivanja inspiratora i nalogodavaca tog procesa, a to je ustoličenje njemačkog državljanina Kristijana Šmita na poziciju visokog predstavnika za BiH.
Ognjen Tadić - Foto: RTRS
Ognjen TadićFoto: RTRS

- Kako koji dan prolazi sve jasnije je da napad na ustavni poredak BiH i Republike Srpske putem političkog procesa protiv Dodika i Lukića ne može biti završen odlukom koja bi ispunila očekivanja inspiratora i nalogodavaca tog procesa koji žele uklanjanje svih prepreka u Republici koje se protive ustoličenju Šmita - rekao je Tadić.

On je ukazao da inspiratori i nalogodavaci tog procesa uporno pokušavaju da dodatnim prijavama radikalizuju krizu kako bi stvorili haos.

- Taj haos bi prikrio njihove tragove i načinio sukobe i štetu zbog koje se ne bismo imali kada baviti njihovom ulogom i privoditi ih pravdi, nego bismo se morali "o svom jadu zabaviti" - istakao je Tadić.

On je podsjetio ljude iz FBiH da su i oni i njihovi preci već previše puta napravili grešku stavljajući se na raspolaganje stranom faktoru, kao i da od toga nikakve sreće nikada nisu imali, te ih pozvao da se uzdrže od ponavljanja takve greške.

- Republika Srpska i Srbi, za razliku od svih aktuelnih stranaca, ostaju ovdje kao trajni faktor - naglasio je Tadić.