latinica  ћирилица
18/11/2023 |  13:30 | Autor: SRNA

Tokom šetnje u Vukovaru uzvikuju "Za dom spremni"

Učesnici današnje kolone sjećanja u Vukovaru, koju predvode nekadašnji pripadnici HOS-a, uzvikivali su "Za dom spremni", a nekolicina je dizala ruku u vazduh.
Vukovar (foto: EPA/ANTONIO BAT / arhivska fotografija) -
Vukovar (foto: EPA/ANTONIO BAT / arhivska fotografija)

Kolona sjećanja okupila je nekoliko hiljada ljudi, koji šetaju gradskim ulicama, ogrnuti hrvatskim zastavama, nose zastave HOS-a, a dok prolaze masa im plješće i sporadično uzvikuje "Za dom spremni", prenose hrvatski mediji.

Među učesnicima su brojni poslanici u Hrvatskom saboru, predstavnici političkih stranaka.

Šef SDP-a Peđa Grbin rekao je da mu smeta ustaški pozdrav i to što dolaze "ljudi s čudnim brčićima i promovišu nešto drugo, a ne odbranu", te ocijenio da takve osobe žele da se dogodi incident.

Nekadašnji komandant vukovarskog HOS-a Zvonko Ćurković, čija jedinica predvodi kolonu sjećanja, rekao je da mu smetaju političke podjele oko kolone i plakata te poručio da nije ljubitelj povika "Za dom spremni" ni istomišljenik kontroverznog HOS-ovca Marka Skeje.

Ovogodišnje sjećanje na ratne žrtve u Vukovaru obilježeno je političkim prepucavanjima nakon što su gradske vlasti objavile da će kolonu predvoditi pripadnici HOS-a te su štampali plakat sa imenom HOS-a, na kojem je velikim slovom istaknuto slovo "U" u rečenici "Vukovar, moj izbor i U dobru i u zlu".