latinica  ћирилица
20/11/2023 |  16:14 ⇒ 17:13 | Autor: RTRS

Havijer Milej novi predsjednik Argentine

Prema preliminarnim rezultatima predsjedničkih izbora u Argentini, na osnovu 90 odsto prebrojanih glasova, krajnje desničarski kandidat Havijer Milej pobijedio je u drugom izbornom krugu svog suparnika, doskorašnjeg ministra ekonomije Serđa Masu.
Havijer Milej (Foto: EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni) -
Havijer Milej (Foto: EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni)

Preliminarni rezultati pokazuju da je Milej osvojio skoro 56 odsto glasova, dok je njegov protvkandidat Serđo Masa osvojio 44 odsto glasova, prenio je Bi-Bi-Si.

Milej je u govoru pred pristalicama u Buenos Ajresu obećao "drastične promjene" kako bi se uhvatio u koštac sa argentinskom "tragičnom realnošću", odnosno rastućom inflacijom i široko rasprostranjenim siromaštvom.

Istakao je da od "danas počinje rekonstrukcija Argentine".

- Danas počinje kraj propadanja Argentine. Modelu dekadencije je došao kraj. Nema povratka - poručio je Milej.

Najavio je da će se Argentina vratiti na mjesto u svijetu koje "nikada nije trebalo da izgubi".

Predsjednik Rusije Vladimir Putin uputio je čestitku Havijeru Mileju povodom njegove pobjede na predsjedničkim izborima u Argentini.

- Primite čestitke povodom Vašeg izbora za predsjednika. Rusko-argentinski odnosi zasnivaju se na dobrim tradicijama prijateljstva i međusobnog poštovanja. Računamo na dalji razvoj strateškog partnerstva sa Buenos Ajresom u različitim oblastima, kao i na konstruktivan dijalog o aktuelnim međunarodnim pitanjima - navodi se u Telegramu koji je objavljen na sajtu Kremlja.

Putin je poželio Mileju uspjeh u radu, zdravlje i blagostanje.