latinica  ћирилица
20/11/2023 |  18:59 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Tihomir Ivković: Nositi uniformu policije Srpske bila je čast i odgovornost (VIDEO)

Poslije trideset jedne godine otkako je obukao uniformu policije Republike Srpske, Tihomir Ivković, iz Trebinja, odlazi u penziju.
Tihomir Ivković - Foto: RTRS
Tihomir IvkovićFoto: RTRS

Sebe vidi kao jednog od brojnih koji su osnovali MUP Republike Srpske, početkom 1992. godine, obukli uniformu i ostali vjerni svom pozivu.

Profesionalnu karijeru počeo je u Sarajevu, a ovih dana, o krsnoj slavi MUP-a, završava kao inspektor saobraćaja u Policijskoj upravi Trebinje.

Uniformu je obukao kada je bilo najteže, kada je hrabro trebalo odbraniti svoj narod i osnovati instituciju. Te 92-e osjetio je, kao i brojni, težinu i odgovornost trenutka.

- Morali smo da istrajemo u tome, da stvorimo, polako su se nazirale i institucije. Bilo je teško, uniforma je tada bila sve - kaže Ivković.

Rat je po sebi težak, ali najteži trenuci su, kaže, bili kada je potpisan Dejtonski sporazum. Ispraćali su srpsko stanovništvo iz Sarajeva, a potom i sam, sa kolegama iz CЈB Sarajevo, morao da napusti odbranjene teritorije, i potraži drugi dom.

- Narod je i tada bio veliki, jer napuštanje tih prostora je bilo zarad viših interesa, a to je da dobijemo nešto svoje, dobijemo Republiku Srpsku, tako da je ogromna cijena plaćena tada - dodaje Ivković.

Kroz profesionalnu karijeru prošao je sve linije rada u MUP-u, bilo je teških i lakših trenutaka, sticao je znanja i iskustvo, pekao zanat. To preporučuje i mladim policajcima. Nositi uniformu policije Srpske je čast i odgovornost, ne služi samo za obavljanje profesionalnog posla, iza nje stoji mnogo toga.

- Ne samo čast, nego i privilegija što sam imao tu priliku da nosim tu uniformu, i da provedem trideset jednu godinu u toj uniformi - naglašava Ivković.

Prizna da će mu biti neobično kada počne penzionerske dane. Istina, imaće više vremena za porodicu. Nedostajaće mu kolege i kompaktnost tima, sa kojima se može sve postići. Zadovoljan je što je sistem i institucija u kojoj je radio, stabilna, što samo može biti garant bezbjednosti građana Republike Srpske.