latinica  ћирилица
22/11/2023 |  12:26 ⇒ 12:28 | Autor: SRNA

U Podgorici voda nije za piće, u Rožajama poplave

Obilne padavine izazvale su probleme širom Crne Gore, rijeke su se izlile iz korita na području Rožaja i poplavile stambene objekte, u Tivtu su poplavljene prostorije hitne pomoći, dok je voda iz gradskog vodovoda u Podgorici zamućena i nije za piće.
Voda - Foto: RTRS
VodaFoto: RTRS

Iz podgoričkog "Vodovoda" je saopšteno da su obilne padavine na području glavnog grada Crne Gore izazvale znatno povećanje mutnoće na izvorištu Mareza i poručeno da ne treba piti ni prokuvanu vodu.

Nevrijeme praćeno jakom kišom zahvatilo je Rožaje na istoku Crne Gore, gdje su se izlile rijeke Ibar, Županica i Lovnička rijeka.

"Vodostaj je i dalje u porastu", rekao je komandir Službe zaštite i spasavanja Rožaja Bećir Kalač.

Poplavljeni su stambeni objekti, a ekipe vatrogasaca su na terenu.

Lovnička rijeka je na mostu prema Kučanskoj džamiji napravila branu i poplavila okolne kuće, a nekoliko ulica je zatvoreno za saobraćaj.

- Nema životno ugroženih, preventivno smo djelovali od jutros, od tri sata - rekao je Kalač.

Pokrenulo se i klizište prema selu Boganje, a domaćinstva nisu ugrožena.

- Nema naznaka da će kiša stati. Sva raspoloživa mehanizacija je na terenu. Angažovani su i privatni preduzetnici sa mehanizacijom - rekao je Kalač podgoričkim portalima.

Usljed obilnih padavina poplavljene su prostorije hitne pomoći u Tivtu, rekao je direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore Vuk Niković.

- Služba zaštite i spašavanja Tivta riješiće problem kratkoročno, postavljanjem zaštitne barijere kako voda ne bi prodirala u prstorije, a odvodi u okolini biće otčepljeni isanirani - rekao je Niković.

Zahvaljujući intervenciji radnika "Komunalnog Lim" i Službe zaštite i spašavanja u Bijelom Polju nije poplavljena škola "Marko Miljanov", u čije se dvorište tokom noći i jutra slila velika količina padavina.

Časovi u toj školi su skraćeni na 30 minuta, a đaci i djeca vrtića, koji se nalazi u istoj zgradi, ušli su na sporedan ulaz.

Na Žabljaku je napadalo nekoliko centimetara snijega, koji i dalje pada.