latinica  ћирилица
23/11/2023 |  11:04 ⇒ 12:09 | Autor: RTRS

Veterani VRS: Cilj Suda i Tužilaštva BiH je da okrive cijeli srpski narod

Oslobađajuća presuda za ratnog komandanta Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH Ramiza Drekovića i osuda deset borca Vojske Republike Srpske na ukupno 162 godine zatvora govore o tome da su Sud i Tužilaštvo BiH antisrpske institucije i da imaju cilj da okrive cijeli srpski narod u Republici Srpskoj i na njega stave kolektivnu krivicu, navodi se u zajedničkom saopštenju udruženja veterana specijalnih jedinica Vojske Republike Srpske.
Vojska Republike Srpske - Foto: RTRS
Vojska Republike SrpskeFoto: RTRS

- Činjenica je da su u predmetu protiv Drekovića stradala djeca koja su išla u školu govori da Sudu i Tužilaštvu BiH nisu važne srpske žrtve, što se po ko zna koji put pokazalo, a presuda desetorici Srba za navodne zločine u Novom Gradu je drakonska i jedan je od dokaza da se sudi samo Srbima - ističe se u saopštenju.

Ratni veterani su ukazali da će se ovim tempom i presudama ubrzo desiti da će pod udar Suda i Tužilaštva BiH doći svaki borac Vojske i Policije Republike Srpske.

Borci stvaraoci Republike Srpske poručuju da od političkog rukovodstva i institucija Republike Srpske očekuju da razmotre sve aspekte djelovanja Suda i Tužilaštva BiH, kao i drugih bezbjednosnih agencija koje dolaze sa nivoa BiH i da se suprotstave ovakvom djelovanju.

- Očekujemo da se borci zaštite od progona, a da, ako su počinili zločine, imaju fer i pravično suđenje i apelujemo na institucije da se pruži maksimalna podrška svim borcima koji se susreću sa postupcima na Sudu BiH - navodi se u zajedničkom saopštenju udruženja veterana specijalnih jedinica Vojske Republike Srpske.

Ratni veterani su najavili da će se uskoro okupiti i pozvati borce na proteste da jasno kažu da ovako više ne može.

Zajedničko saopštenje udruženja veterana specijalnih jedinica VRS potpisali su "Beli vukovi" Pale, Prvi bataljon vojne policije Prvog krajiškog korpusa, Garda "Šekovići", "Orlovi Grmeča" Banjaluka, "Vukovi sa Drine" Zvornik, Udruženje gardista Banjaluka, Četvrti odred Specijalne policije Bijeljina, Bataljon vojne policije drugog Krajiškog korpusa.

Među potpisnicima su Garda "Panteri" Bijeljina, "Vukovi sa Vučjaka" Prnjavor, "Tobutski sokolovi" Lopare, 65. zaštitni puk Glavnog štaba VRS, "Mandini lavovi" Ugljevik, "Crvene beretke" Bratunac i "Peša" Brčko.

Apelaciono odjeljenje Suda BiH pravosnažno je juče oslobodilo nekadašnjeg komandanta Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH Ramiza Drekovića optužbe za zločine nad srpskim civilima u Kalinoviku 1995. godine.