latinica  ћирилица
23/11/2023 |  15:38 | Autor: RTRS

Vipotnik-Lagerlof: Očuvati životnu sredinu

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik, sa saradnicima, primio je danas u nastupnu posjetu ambasadorku Švedske u BiH Helene Lagerlof i Saru Lindegren, zamjenicu šefa misije i direktoricu političkog odjeljenja u Ambasadi Švedske.
Sastanak - Foto: Ustupljena fotografija
SastanakFoto: Ustupljena fotografija

U otvorenom razgovoru, Vipotnik je izrazio očekivanja da će dosadašnja dobra saradnja Ministarstva i Ambasade Švedske biti dodatno unaprijeđena i da će kao rezultat imati nove projekte, posebno u oblasti zaštite životne sredine.

Lagerlof je obavijestila Vipotnika da su obezbijeđena sredstva za implementaciju Strategije zaštite životne sredine za nivo BiH, čiju izradu je finansirala Švedska, a ključni partner na izradi je Štokholmski institut za životnu sredinu i izrazila nadu da će ovaj strateški dokument biti uskoro usvojen.

Vipotnik je rekao da je Strategija zaštite životne sredine Republike Srpske, kao jedna od komponenti strateškog dokumenta za nivo BiH, usvojena, i da će tražiti da se u Strategiju za nivo BiH uvrsti zaštita od odlaganja istrošenog nuklearnog goriva u pograničnom pojasu.

- Na taj način ćemo dodatno obavezati vlast na svim nivoima u BiH na maksimalan angažman na rješavanju problema Trgovske gore - naglasio je on.

Lagerlof je naglasila spremnost da Ambasada Švedske, kao i do sada, pruži podršku Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u nastojanjima da se građanima Republike Srpske omogući održiv razvoj uz očuvanje životne sredine.