latinica  ћирилица
24/11/2023 |  12:24 ⇒ 12:31 | Autor: SRNA

Grlić Radman: Zagreb i dalje najangažovaniji na evropskom putu BiH

Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman poručio je danas u Sarajevu da će Hrvatska i dalje biti najangažovaniji zagovornik BiH na njenom evropskom putu.
Radman Grlić (Foto: EPA-EFE/Hanna Johre NORWAY OUT) -
Radman Grlić (Foto: EPA-EFE/Hanna Johre NORWAY OUT)

Radman je nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedinom Konakovićem rekao da čestita BiH što je postigla značajne reformske rezultate na planu evropskih integracija i dodao da je bitno da i BiH ostvari svoju evropsku perspektivu.

- Upravo takav način djelovanja uz našu snažnu podršku, ali i svih ostalih zemlja članica EU, koji uključuje dogovor i kompromis, najbolja je garancija daljeg napretka BiH - ocijenio je Radman.

On je napomenuo i da se EU nalazi pred puno izazova, pred krupnim odlukama, uključujući i one o otvaranju pristupnih pregovora sa potencijalnim budućim članicama.

- Hrvatska se čvrsto i iskreno zalaže da se BiH uključi u taj proces, te da se pristupni pregovori otvore što prije. Želim ohrabriti političke lidere u BiH u nastavku rada na reformama, kako biste ovdje imali još jače argumente u korist otvaranja pristupnih pregovora. Kada govorim o reformama, onda to podrazumijeva i promjenu Izbornog zakona koji podrazumijeva stabilnost države, sistema koji će ostati kao zalog budućim generacijama - naveo je Radman.

On kaže da je to čvrst temelj za stabilnu i prosperitetnu evropsku BiH.

Radman je naveo da je danas predložio sagovornicima jačanje saradnje kroz pokretanja rada zajedničke komisije o evropskom partnerstvu za šta postoji pravni okvir.

- Time bi se uspostavila dugoročna struktura koja će biti korisna i nakon početka pristupnih pregovora. Hravatska je spremna staviti na raspolaganje svoju ekspertizu, iskustvo i znanje kroz Centar izvrsnosti oko uspostavljanja pregovaračkih struktura, razumijevanja i planiranja procesa, kao i komunikacije sa evropskim institucijama - rekao je Radman.

On kaže da je Hrvatska spremna da uputi svoje stručnjake u skladu sa interesima i potrebama BiH.

- Hrvatska koja je etablirala položaj na međunaronom planu kao član NATO-a, EU, evro zone i Šengena, želi pomoći cijeloj BiH, svim njenim narodima i građanima. Politika Vlade Hrvatske je politika saradnje, partnerstava i želje da se pronađu rješenja. Naša podrška je iskrena, dobrosusjedska, prijateljska i dobronamjerna - poručio je Radman.

On je rekao da su mnoga pitanja dogovorena i na zajediničkoj sjednici Vlade Hrvatske i Savjeta ministara u Zagrebu, a i danas su razgovarali o nastavku rada na rješavanju otvorenih bilateralnih pitanja.

- Osnov demokratije je dijalog - konstatovao je Radman.