latinica  ћирилица
27/11/2023 |  21:56 ⇒ 22:12 | Autor: SRNA

Mastiloviću priznanje za doprinos očuvanju ruske kulturne baštine

Direktor Instituta istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović rekao je da ga priznanje organizacije "Pravoslavna Rusija" za doprinos očuvanju ruske kulturne baštine u Srbiji i BiH obavezuje da se još snažnije posveti jačanju i razvoju bratskih odnosa ruskog i srpskog naroda, kao i jedinstva pravoslavnih Slovena.
Draga Mastilović - Foto: SRNA
Draga MastilovićFoto: SRNA

Mastilović je zahvalio predsjedniku Centralnog savjeta Sveruskog društvenog pokreta "Pravoslavna Rusija" Vjačeslavu Ostapčuku na dodjeli Medalje za požrtvovanu službu Svetih blaženih kneževa ruskih Borisa i Gljeba.

"Danas, kada Rusija predvodi slobodni svijet u borbi protiv zapadne hegemonije, neokolonijalizma i paganske tame, za mene ovo priznanje nije samo posebna čast, nego i obaveza da nastavimo zajedničku borbu za očuvanje tradicionalnih vrijednosti ruskog i srpskog naroda, birajući put slobode, istine, pravde i ljudskog dostojanstva - put koji nam pokazuje svjetlost spasonosnog pravoslavlja", istakao je Mastilović u pismu.

Mastilović je poželio da "Pravoslavna Rusija", molitvenim zastupništvom Svetih blaženopočivših knezova Borisa i Gljeba i dalje ostane svjetionik i putokaz ne samo ruskog naroda, već i cijelog pravoslavnog svijeta, prenosi "Ruska gazeta".

Medalju za požrtvovanu službu ustanovila je organizacija "Pravoslavna Rusija" kao nagradu za dugogodišnji trud u slavu otadžbine, vjere i ruskog naroda.

Sveti mučenici Boris i Gljeb bili su sinovi velikog ruskog kneza Vladimira, pokrstitelja ruskog naroda. /kraj/vš/da