latinica  ћирилица
30/11/2023 |  11:12 ⇒ 12:36 | Autor: RTRS

U Višegradu obilježeno 70 godina rada Doma kulture

U Kulturnom centru "Ivo Andrić" u Višegradu obilježeno je 70 godina rada Doma kulture u ovom gradu.
Izložba "Fotografijom kroz kulturu Višegrada" - Foto: RTRS
Izložba "Fotografijom kroz kulturu Višegrada"Foto: RTRS

Već 70 godina postojanja, Dom kulture u Višegradu a danas Kulturni centar "Ivo Andrić", važan je dio života grada.

Bio je to centar kulturnih dešavanja. Mjesto na kome su inicirane i razvijane kulturne navike. Mjesto gde su se mogle pogledati predstave, filmovi i slušati koncerti.

- Centralno mjesto pred Drugi svjetski rat u Višegradu zauzimao je Srpski dom. Značajna institucija kulture koja je objedinjavala sva kulturna društva tadašnjeg Višegrada do Drugod svjetskog rata. Sa nastankom nove država i ideologijei vrijednosti, a na inicijativu profesora višegradske Gimnazije počela je izgradnja Doma kulture - rekla je profesor Divna Vasić.

Direktorka Kulturnog centra "Ivo Andrić" Mirjana Baranac kaže da je Dom kulture izgrađen 1953.godine i da se decenijama u ovim prostorijama održavaju kulturne i društveno-političke aktivnosti. Sve ove godine Dom kulture ima uspjeha u radu, zahvaljujući opštini Višegrad kao osnivaču i dobroj saradnji sa drugim javnim ustanovama i preduzećima.

Povodom jubileja otvorena je izložba fotogafija pod nazivom "Fotografijom kroz kulturu Višegrada",

Predstavljen je kulturni život Višegrada pozorište, film, balet. Mnogo je prije bio bogat kulturni život Višegrada, nego možda i sad - kaže autor izložbe Vesna Nešković.

Kulturni centar predstavlja lokalni centar informisanja od posebnog društvenog interesa koji doprinosi opštem obrazovanju, informisanju i zadovoljavanju kulturnih potreba.

U Kulturnom centru "Ivo Andrić" trenutno su smješteni Gradska galerija i Narodna biblioteka.