latinica  ћирилица
01/12/2023 |  08:45 ⇒ 08:49 | Autor: RTRS

U Banjaluci od 8. decembra "Ubuntu Guitarfest"

Festival organizuje Asocijacija gitarista "102 žice", a centralna dešavanja ovogodišnjeg festivala su večernji koncerti u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor.
Nataša Јokić - Foto: RTRS
Nataša ЈokićFoto: RTRS

Publika će moći da uživa u koncertu Romana Vjazovskog iz Ukrajine koji je zakazan za petak, 8. decembra, u 20.00 časova i koncertu Antona Baranova iz Rusije, koji će biti održan dan poslije u istom terminu, a tokom tri festivalska dana biće organizovano i takmičenje u pet starosnih kategorija, masterklasovi, predavanja i prezentacije.

Gostujući u Razbudilniku Radija Republike Srpske, organizator festivala i član žirija, Nataša Јokić, istakla je zadovoljstvo što u Banjaluku dolaze vrsni umjetnici.

- Vjazovski godinama živi i radi u Njemačkoj, iza sebe ima četiri studijska albuma, a publici u Banskom dvoru će se predstaviti na klasičnoj gitari. Koncertne obaveze su ga dovele do skoro svake evropske zemlje, na Bliski istok, u Sjedinjene Američke Države, Јapan, Kinu, Tajland i na najvažnije gitarističke festivale. Banjalučkoj publici će se predstaviti sa repertoarom sa posljednjeg albuma iz 2021. godine. Na drugom koncertu nastupa Anton Baranov iz Rusije, gitarista koji je svjetski poznat od pobjede na takmičenju "Guitar Foundation of America" 2013. godine, kao i na više od 20 drugih prestižnih takmičenja širom svijeta - rekla je Nataša Јokić

Na festivalu će nastupiti  60 učesnika, među kojima su i učesnici iz regiona, Njemačke, Austrije, a u takmičarskom dijelu festivala predstaviti 30 učesnika. Mladi gitaristi će se takmičiti u pet starosnih kategorija, a ocjenjivaće ih međunarodni stručni žiri koji čine Radoš Malidžan, David Pavlovits, Neno Munitić, Aleksandar Rađenović, Medina Arnautović, Nataša Јokić, Roman Vjazovski i Anton Baranov.

- Najbolje takmičare iz svake od pet kategorija očekuju vrijedne novčane nagrade koje su obezbijedili naši sponzori, bez kojih ove godine ne bismo ni održali festival - pojasnila je Јokićeva.

U okviru festivala biće održane brojne radionice i predavanja, među kojima se izdvaja razgovor sa Vjazovskim o temi "Fokalna distonija kod muzičara".

U okviru festivala Zoran Kuvač, banjalučki graditelj instrumenata, tradicionalno će održati radionicu o gitarama i njihovim specifičnostima.