latinica  ћирилица
01/12/2023 |  09:03 ⇒ 13:05 | Autor: RTRS

Košarac: BiH ne može i neće napraviti ključni iskorak sve dok OHR postoji

Naredne sedmice ćemo u Briselu razgovarati o evropskom putu BiH sa predstavnicima Evropske komisije. U mom fokusu su interesi Republike Srpske, koje ću zastupati i na ovom sastanku sa evropskim zvaničnicima, naveo je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.
Staša Košarac - Foto: Ustupljena fotografija
Staša KošaracFoto: Ustupljena fotografija

Košarac je istakao da Srpska podržava evropski put BiH i zagovara da se 14 ključnih prioriteta sprovodi u paketu.

Partneri iz FBiH na to nisu pristali te da pod patronatom Američke ambasade i okupatora Šmita, kaže Košarac, oni sada kalkulišu, pokušavajući da izbjegnu raniji politički dogovor u kojem su obećali, između ostalog, usvajanje zakona o Ustavnom sudu BiH, kako bi strane sudije konačno otišle iz ove institucije.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

- Јasno je i EU i domaćim strukturama da BiH ne može i neće napraviti ključni iskorak sve dok OHR postoji u zemlji. To se pogotovo neće desiti u prisustvu Šmita, nelegitimnog visokog predstavnika, koji uzurpira tu poziciju. Ne postoji logičan razlog, niti bilo kakvo opravdanje, da gube energiju pokušavajući da nas uvjere u suprotno. Suverena zemlja može u EU. Kolonija ne. BiH će biti suverena isključivo onda kada legitimno izabrani predstavnici predstavnici tri konstitutivna naroda budu donosili odluke bez uplitanja stranaca u unutrašnja pitanja. To je, uostalom, princip za koji se zalaže Republika Srpska i od toga nećemo odustati. Dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda u okviru dejtonske BiH - jedino je moguće rješenje koje ima bili kakvu perspektivu, pa i onu evropsku - napisao je Košarac na Instagram nalogu.

Dodao je da su suludi pokušaji "suludog Šmita i dijela zapadnih zemalja da sa strukturama iz FBiH modeliraju duga rješenja, protivna interesima i stavovima Srpske".

- Kako je moguće da bilo šta dogovarate bez Republike Srpske, a onda nam to naknadno servirate? Zar stvarno mislite da smo naivni i da ćemo vam aplaudirati, bespogovorno prihvatajući vaše zamisli? Gospodo, šta je vaš cilj i šta želite postići tim? Prepoznali smo vaše namjere i nećemo dozvoliti da urušte poziciju i ustavni kapacitet Republike Srpske, niti da gazite po slobodnoj izbornoj volji građana Srpske - naveo je Košarac.