latinica  ћирилица
01/12/2023 |  10:27 ⇒ 10:35 | Autor: RTRS

Pale: Monodrama "K'o kamen" 10. decembra

Predstava "K'o kamen - Velenka Brstinova i kćer joj Dragana", koja govori o stradanju hercegovačkih Srba u Drugom svjetskom ratu, ali i o životu, biće izvedena u Kulturnom centru na Palama 10. decembra, najavljeno je iz ove ustanove.
Monodrama "K'o kamen" -
Monodrama "K'o kamen"

Predstava "K'o kamen - Velenka Brstinova i kćer joj Dragana" planirana je za 19.00 časova, a ulaz je besplatan.

Ova dokumentarna monodrama, rađena prema tekstu profesora srpskog jezika i književnosti iz Istočnog Sarajeva Dragane Mandrape, autentična je priča o dvije žene, majci i kćerki, njihovim životima i stradanjima, ali i o snazi koju su imale i u trenucima najvećih iskušenja i stradanja.

- "K'o kamen" je priča o pobijenim hercegovačkim Srbima 1941. i 1944. godine, kao i o stradanjima sarajevskih Srba koji su 1996. napuštali svoja ognjišta u istoj koloni sa svojim iskopanim mrtvim junacima i odlazili u nepoznato. Pisana u ispovjednoj formi, ona slika različite ličnosti, majku i kćerku, Velenku i Draganu, žene različitih životnih priča, ali identične snage koju pokazuju u trenucima suočavanja sa najvećim životnim tragedijama - navedeno je u saopštenju.

U maniru najplemenitijeg ženskog rukopisa, glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Ljiljana Čekić i autor Dragana Mandrapa, njegujući kulturu sjećanja na svoje pretke, kao potomci porodica koje su nastradale u genocidu koji je nad Srbima izvršen tokom Drugog svjetskog rata, stvorile su predstavu u kojoj je oslikana snaga života "koji vazda nađe svoj put", kao i karakter žena snažnih kao kamen.

Predstava je uvrštena u zvaničnu selekciju 28. Festivala malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu 2023, a premijerno je izvedena pred mnogobrojnom publikom na sceni "Petar Kočić" u Narodnom pozorištu Republike Srpske 14. oktobra.