latinica  ћирилица
01/12/2023 |  10:47 ⇒ 10:50 | Autor: RTRS

Kalinić: Kisindžer faraon svjetske diplomatije; Njegove opservacije bile su gotovo vizionarske

Diplomata Henri Kisindžer jedan je od faraona svjetske diplomatije, poput čuvenog Andreja Gromika iz sovjetske ere i još nekih zaista rijetkih diplomatskih bardova, kaže Dragan Kalinić, nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.
Dragan Kalinić - Foto: RTRS
Dragan KalinićFoto: RTRS

- Savjetovao je brojne američke predsjednike, imao je značajnu ulogu u okončanju Vijetnamskog rata, izgradnji novih odnosa sa Rusima i Kinezima, kao i na Bliskom istoku. Njegove opservacije o suštini permanentne krize u BiH još od Dejtona, a koje je izrekao prije 13 godina u jednom intervjuu bile su gotovo vizionarske. I iz današnjeg ugla dobijaju na aktuelnosti i težini. Iz onoga što je tada izrekao o BiH kao "glupavo priznatoj državi" pogrešno bi bilo zaključiti da je bio prosrpski pristrasan ili da je radio kao neki srpski lobista - kaže Kalinić za RTRS.

Kalinić ističe da se Kisindžer pokazao kao surovo realan poznavalac vijekovne istorije na ovim mračnim prostorima, čija analiza i zaključci nažalost nisu doprli do ušiju onih zapadnih moćnika, koji su ovu zemlju, kako navodi, doveli do ruba neodrživosti i propasti.

- Srbi su, koliko znam u jednom trenutku imali priliku da ga konstruktivno angažuju u pokušaju razriješenja bosanskog čvora, ali mislim da je to traljavo pokušano i da zato nije ni uspjelo. Otišao je u stotoj godini sa ovog svijeta uz sve kontroverze, koje su pratile njegovu diplomatsku aktivnost. I vjerovatno nezadovoljan što njegovi savjeti i poruke nisu svaki put prihvaćeni i dovoljno ozbiljno shvaćeni - istakao je Kalinić.

Na primjeru Bosne, kaže Kalinić, Kisindžera realnost nije demantovala.

- U najvećem dijelu vrijeme će pokazati da li će tako biti i sa drugim zemljama zahvaćenim tragičnim sukobima i različitim krizama, a koje su bile predmet njegovih analiza - rekao je Kalinić.

Henri Kisindžer preminuo je u 101. godini u svom domu u Kontektikatu. Kisindžer je bio američki diplomata, državni sekretar i savjetnik za nacionalnu bezbjednost u predsjedničkim administracijama Ričarda Niksona i DŽeralda Forda.