latinica  ћирилица
01/12/2023 |  13:53 ⇒ 14:03 | Autor: SRNA

Na aerodromu Sarajevo oduzeti lijekovi i suplementi vrijedni 47.000 KM

Na Aerodromu Sarajevo oduzeta je veća količina lijekova, suplemenata i druge robe za koju su potrebne posebne dozvole za uvoz u BiH, ukupne procijenjene vrijednosti 47.000 KM, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH.
Oduzeti lijekovi i suplementi - Foto: SRNA
Oduzeti lijekovi i suplementiFoto: SRNA

Ta roba je pronađena u prtljagu stranog državljanina, koji je u BiH doputovao iz Srbije redovnom avionskom linijom Beograd-Sarajevo.

Prilikom kontrole kod tog lica pronađena je veća količina robe čiji je uvoz ili izvoz zabranjen, ograničen ili zahtijeva posjedovanje dozvole prema važećim propisima u BiH, kao i robe stranog porijekla komercijalnog karaktera koja prilikom ulaska u carinsko područje BiH nije prijavljena carinskim organima.

- Riječ je o lijekovima, infuzijama, suplementima, kremama za sunčanje i drugoj robi. Protiv počinioca su preduzete zakonom propisane mjere i radnje - navedeno je u saopštenju.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH pozivaju građane da na otvorenu liniju 080/02-06-07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda, a svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.