latinica  ћирилица
01/12/2023 |  13:57 ⇒ 16:29 | Autor: RTRS

Vlada Srpske: Nastavak reformskih procesa

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas u Banjaluci Prijedlog programa ekonomskih reformi Srpske za period 2024-2026. godine, koji je izrađen na osnovu strateških dokumenata Vlade i uz doprinos socijalnih partnera u skladu sa smjernicama Evropske komisije.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

- U predstojećem periodu biće nastavljene inicijative i višegodišnji reformski procesi definisani reformskim stubovima čija je realizacija započeta u prethodnom periodu, a odnose se na ekonomski rast, digitalizaciju, reformu javnih preduzeća, zdravstvenu i socijalnu politiku i demografsku obnovu Republike Srpske - saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

U naredne dvije godine predložena je realizacija sedam strukturnih reformi koje su podijeljene u tri uže oblasti - konkurentnost, održivost i otpornost, te ljudski kapital i socijalne politike.

Planirano je unapređenje konkurentnosti privrede podrškom tehnološkom razvoju i jačanju lanaca vrijednosti i snabdijevanja, povećanje efikasnosti poslovanja javnih preduzeća i njihovo restrukturisanje, energetska tranzicija, ubrzana digitalna transformacija, modernizacija i obnova transportne infrastrukture u skladu sa ciljevima Zelene agende.

Takođe, planirano je veće zapošljavanje putem bolje usklađenosti obrazovanja i razvoj praktičnih znanja i vještina na tržištu rada, kao i unapređenje kvaliteta i efikasnosti institucionalnih mehanizama za pružanje usluga socijalne i zdravstvene zaštite.

Prema projekcijama Programa ekonomskih reformi, stope privrednog rasta Republike Srpske u periodu 2024–2026. godine iznosiće tri, 3,2 i 3,5 odsto respektivno, navodi se u saopštenju.

UTVRĐEN PRIЈEDLOG IZMЈENA ZAKONA O PLATAMA ZAPOSLENIH U ŠKOLAMA

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas u Banjaluci Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture.

Razlog za donošenje ovih zakona je usklađivanje platnih koeficijenata zaposlenih sa visokom stručnom spremom u oblasti obrazovanja i kulture Republike Srpske, a koji imaju platni koeficijent niži od platnog koeficijenta pete platne grupe definisanog zakonom kojim se uređuju plate zaposlenih u organima uprave, s ciljem poboljšanja materijalnog položaja ove kategorije radnika, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Takođe, prema važećem Zakonu o platama za zaposlene u oblasti kulture Republike Srpske određena radna mjesta u ustanovama kulture nisu bila predviđena, te je izvršena korekcija i dodati su u odgovarajuće platne razrede.

Predloženi zakoni su dio seta mjera za povećanje plata zaposlenih u Republici Srpskoj, a sve u skladu sa Sporazumom o dinamici usklađivanja platnih koeficijenata zaposlenih sa visokom stručnom spremom u oblasti obrazovanja i kulture Republike Srpske, koji je potpisan 21. avgusta 2023. godine.

Izmjene ovih zakona predstavljaju još jednu od mjera Vlade Republike Srpske koje doprinose privrednom rastu i povećanju plata radnika, kao i poboljšanju ekonomsko-socijalnog položaja zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima.

Zakoni stupaju na snagu 1. januara 2024. godine.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda Republike Srpske, po hitnom postupku.

Razlog za donošenje ovog zakona je usklađivanje platnih koeficijenata zaposlenih sa visokom stručnom spremom u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda Srpske sa platnim koeficijentima zaposlenih u organima uprave, s ciljem poboljšanja materijalnog položaja ove kategorije radnika.

Riječ je o usklađivanju koeficijenata zaposlenih u visokom obrazovanju i studentskom stadardu koji imaju platni koeficijent niži od platnog koeficijenta pete platne grupe definisanog zakonom kojim se uređuju plate zaposlenih u organima uprave.