latinica  ћирилица
01/12/2023 |  15:45 ⇒ 15:49 | Autor: RTRS

Košarac-Edštadler: Besmisleno je da jedan nelegalni i nelegitimni stranac nameće svoju volju

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara BiH i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa saveznom ministarkom Austrije za EU i ustavna pitanja Karolinom Edštadler o aktuelnim političkim temama.
Staša Košarac - Foto: Ustupljena fotografija
Staša KošaracFoto: Ustupljena fotografija

Košarac je izrazio zahvalnost Austriji na kontinuiranoj podršci BiH na njenom evropskom putu i u dodjeljivanju kandidatskog statusa za članstvo u EU, kao i snažnom zalaganju za mogućnost otvaranja pregovora s EU.

On je istakao da Republika Srpska podržava realizaciju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije integralno i u paketu, kako bi BiH u konačnici mogla postati ravnopravan partner i članica EU.

- U tom procesu, primarno pitanje za Republiku Srpsku je usvajanje zakona o Ustavnom sudu BiH i odlazak stranih sudija iz ove institucije, kao i zatvaranje OHR-a, jer bez toga ne možemo napraviti ključne iskorake prema EU - istakao je Košarac.

On je naglasio da Republika Srpska u potpunosti zagovara unutrašnji dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma, bez uplitanja stranaca u unutrašnja pitanja i procese odlučivanja.

- U prošlosti su brojni visoki predstavnici nametali razna rješenja, koja nikome ništa dobro u ovoj zemlji nisu donijela. Naprotiv, urušila su Dejtonski sporazum i proizvela dodatno nepovjerenje u BiH - naglasio je ministar Košarac.

On je informisao sagovornicu da Republika Srpska ne priznaje Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH, jer nije imenovan u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Besmisleno je, nerazumno i antidemokratski da jedan nelegalni i nelegitimni stranac nameće svoju volju kao zakone u BiH i na osnovu toga vrši politički progon legalno i legitimno izabranog predsjednika Republike Srpske i njenih institucija, koje postupaju u skladu sa Ustavom i zakonima - poručio je Košarac.

S tim u vezi, ministar Košarac je ponovio da su neprihvatljivi politički ataci na rukovodstvo i institucije Republike Srpske, kao i da su pokušaji da se uzurpira i otme njena imovina antiustavni i antidejtonski.

- Prema Dejtonskom sporazumu, imovina pripada Republici Srpskoj i FBiH. To je crvena linija ispod koje Republika Srpska neće ići. Sve drugo bilo bi opasan presedan sa nesagledivim posljedicama - naveo je Košarac.

On je odbacio kao neosnovane i netačne narative dijela međunarodne zajednice, prvenstveno Ambasade SAD-a u BiH i nelegitimnog Kristijana Šmita, te određenih političkih struktura iz FBiH, o tome da je Republika Srpska uzrok političke nestabilnosti i da blokira put BiH u EU.

- Upravo suprotno, zastoj se dešava zbog činjenice da političke strukture iz Federacije BiH nisu ispoštovale raniji politički dogovor o realizaciji 14 ključnih prioriteta. Republika Srpska je, s druge strane, podržala sve evropske zakone koji su usvojeni na zajedničkom nivou - dodao je Košarac.

On je ocijenio da je neprihvatljiva praksa da evropski zvaničnici razgovaraju sa stranim državljaninom Šmitom o EU integracijama BiH, te da se u dogovoru sa političkim strukturama iz FBiH kreiraju rješenja koja su protivna interesima Republike Srpske.

- Prepoznali smo različite vrste modeliranja i malignog uticaja dijela zapadnih zemalja u tom kontekstu, ali Republika Srpska nikada neće pristati na rješenja suprotna njenim interesima, Ustavu i Dejtonskom sporazumu. Naš stav je da sva rješenja za BiH moraju biti plod dogovora domaćih političkih predstavnika, koji su legalno i legitimno izabrani na demokratskim izborima - zaključio je Košarac.