latinica  ћирилица
01/12/2023 |  16:36 ⇒ 18:32 | Autor: SRNA

Velika međunarodna akcija Evropola - u BiH uhapšeno 36 lica

U BiH je, u okviru velike međunarodne akcije Evropola, uhapšeno 36 lica ili je prema njima preduzeta druga mjera kojom je osobi ograničeno kretanje za činjenje različitih krvičnih djela ili prekršaja, a učestvovalo je 3.485 policajaca, saopšteno je iz Kontakt tačke za saradnju BiH sa Evropolom.
Hapšenja - Foto: SRNA
HapšenjaFoto: SRNA

BiH je učestvovala u ovoj međunarodnoj operativnoj akciji Evropola u kojoj je u 26 zemalja ukupno uhapšeno 566 lica, od kojih 218 povezanih sa krijumčarenjem migranata, 186 povezanih sa trgovinom drogom, 69 povezanih sa trgovinom vatrenim oružjem, te 89 povezanih sa drugim krivičnim djelima.

- Od 13. do 18. novembra agencije za sprovođenje zakona širom Evrope ujedinjenim snagama preduzele su aktivnosti u okviru zajedničkih akcionih dana Evropske multidisciplinarne platforme protiv kriminalnih prijetnji u jugoistočnoj Evropi, targetirajući trgovinu oružjem, drogom, krijumčarenje migranata, trgovinu ljudima i visoko rizične kriminalne mreže - ističe se u saopštenju.

Iz Kontakt tačke za saradnju sa Evropolom dodali su da su ukupno 26 zemalja širom Evrope, podržane od Evropola, Evrodžasta, Fronteksa, Interpola i niza međunarodnih organizacija, učestvovale u ovim visoko koordinisanim operativnim aktivnostima.

U akciji "DŽad" aktivno je učestvovala i BiH, i to Tužilaštvo BiH, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, Agencija za istrage i zaštitu, Granična policija, Uprava za indirektno oporezivanje, Služba za poslove sa strancima, ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog, Srednjobosanskog, Zapadnohercegovačkog, Sarajevskog i Bosansko-podrinjskog kantona, te Federalna uprava policije i policija Brčko distrikta.

Ukupne aktivnosti na nivou BiH koordinisala je Zajednička kontakt tačka za saradnju BiH sa Evropolom, a aktivnosti su realizovane na teritoriji cijele zemlje i sprovedene su shodno prethodno određenim prioritetima za vrijeme obavještajne faze operativne akcije u skladu sa pojedinačnim operativnim planovima policijskih agencija, dodaje se u saopštenju.

Zajednički akcioni dani EMPACT-a planirani su na osnovu pristupa vođenog obavještajnim podacima pri čemu su policija, carina, agencije za imigraciju i agencije za graničnu kontrolu udružile svoje snage.

Špansko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je 556 ljudi privedeno u operaciji koju je predvodio Madrid, a u kojoj su učestvovali agenti iz 26 evropskih zemalja u borbi protiv trgovine oružjem, drogom i ljudima.