latinica  ћирилица
04/12/2023 |  09:06 ⇒ 09:43 | Autor: TANЈUG

Određen pritvor trojici osumnjičenih za ubistvo djevojčice u S. Makedoniji

Zbog sumnje da su umiješani u otmicu i ubistvo 14-godišnje Vanje Đorđevske, trojici osumnjičenih je određen pritvor od 48 sati, javila je skopska TV Telma.
STOP policija - Foto: RTRS
STOP policijaFoto: RTRS

Prema saznanjima Telme, riječ je o osumnjičenima Veliboru Manevskom, Vlatku Kešišovu i Bore Videvskom, dok je glavnoosumnjičeni Ljupčo Palevski, poznat kao Palco, u bjekstvu.

- Sudija za prethodni postupak Osnovnog krivičnog suda Skoplje, postupajući po prijedlogu Osnovnog javnog tužilaštva, za određivanje mjere kratkotrajnog pritvora, a vezano za ubistvo maloljetne V.G. iz Skoplja i P.Ž. iz Velesa, protiv tri lica koja juče privedena sudu, donijela rejšenja kojima su prihvatila prijedlog i za tri lica odredila mjeru zadržavanja od 48 sati, a zbog postojanja osnova, odnosno opasnost od bjekstva, uticaj na svjedoke i strah da će on ponoviti ili počiniti novo krivično djelo - saopštio je Osnovni krivični sud Skoplje.

Tokom noći u policijsku stanicu je pozvan i Aleksandar, otac kidnapovane i ubijene Vanje. Otac je drugi put prijavio nestanak djevojčice u ponedjeljak oko 11 sati, nakon što je to uradila majka rano ujutro pošto djevojčica nije stigla do škole.

Za sada mu nije izrečena mjera kojom bi se obezbijedilo prisustvo tokom istrage.

Velibor Manev je prilikom privođenja na pitanje novinara negirao da je počinio ubistvo djevojčice, ali nije odgovorio na pitanje na koji način je povezan sa nestankom i ubistvom Vanje.

Skopski mediji prenose da je za otmicu i ubistvo Krivičnim zakonom Sjeverne Makedonije predviđena kazna u trajanju od najmanje 10 godina do doživotne robije.

Četrnaestogodišnja djevojčica Vanja Đorđevska, je nestala prošlog ponedjeljka oko 7.30 časova na putu od kuće do škole. Njeno tijelo pronađeno je juče zakopano u okolini Skoplja. U okolini Velesa pronađeno je i tijelo 74-godišnjeg Panče Žežovskog iz Velesa, čiji nestanak je prijavljen 24. novembra.

Prema pisanju skopskih medija, pretpostavlja se da je motiv za otmicu Vanje ucjena i iznuđivanje novca i drugih materijalnih vrijednosti.

Djevojčica je upucana iz pištolja istog dana kada je nestala.