latinica  ћирилица
04/12/2023 |  10:52 ⇒ 13:16 | Autor: TANЈUG

MUP S. Makedonije: Motiv ubistva maloljetnice je koristoljublje, otac učestvovao u organizaciji (VIDEO)

Ministar uutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije Oliver Spasovski potvrdio je danas na konferenciji za novinare da je motiv za otmicu i ubistvo maloljetne Vanje Đorčevske koristoljublje i da je član porodice umiješan u ovo krivično djelo kao organizator s ciljem iznude novca od majke.
Oliver Spasovski (Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ) -
Oliver Spasovski (Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ)

Spasovski je označio oca maloljetne Vanje da je odao informacije otmičarima o tome kada će ona ostati sama kod kuće.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova je, u koordinaciji i pod rukovodstvom javnog tužilaštva, tokom protekle noći rasvijetlilo slučaj, obezbijeđeni su dokazi za ubistvo dvije osobe, maloljetnice, koja je pronađena zakopana u okolini Skoplja i starije osobe, koji je zakopan u okolini Velesa - rekao je Spasovski.

On je rekao da preduzete mjere nisu dovele do izvršilaza ovog gnusnog krivičnog djela.

- Pet osoba je osumnjičeno, trojici je određen pritvor, jedno je van zemlje, a otac ubijene maloljetnice priveden je i u toku je saslušanje - rekao je ministar Spasovski.

Spasovski je kazao da starija ubijena osoba u okolini Velesa nema nikakve veze sa ubijenom maloljetnicom.

- Glavni organizator i izvršilac koji je 27. novembra negdje oko 11 časova ubio maloljetnicu iz pištolja ...Učiniću sve da ovog monstruma privedemo pravdi čim kroči na tlo Sjeverne Makedonije - rekao je Spasovski.

On je potvrdio da su kasno sinoć privedene tri osumnjičene osobe za ubistvo 14-godišnje Vanje Đorčevske, a u međuvremenu je priveden još jedan osumnjičeni u tom slučaju.

Spasovski je rekao da je djevojčica kidnapovana na izlazu iz kuće, a na osnovu informacija koje je otmičarima i ubicama dao otac ubijene.

Roditelji ubijene Vanje Đorčevske su razvedeni. Osumnjičeni za ovaj jezivi događaj, koje je Spasovski nazvao monstrumima, poznavali su Vanjinu porodicu.

Spasovski je pojasnio da ubijeni stariji muškarac nije u rodbinskim vezama sa ubijenom maloljetnicom, ali je riječ o čovjeku kome je oduzeto vozilo zbog nerazjašnjenih odnosa sa jednim od osumnjičenih.

- Tim vozilom maloljetnica je kidnapovana - precizirao je Spasovski.

Ministar je odgovarajući na pitanja novinara objasnio da juče nije bilo konferencije za novinare o ovm slučaju zato što su, kako je rekao, svi aspekti zločina morali najprije biti sagledani, utvrđeni i zaokruženi.

- Zato smo ostavili da se završe aktivnosti, da se juče izvrši posljednje saslušanje, i još nekoliko pretresa... Već je poznato da su SVR Skoplje odmah po prijemu izvještaja i SVR Veles preduzele sve mjere i aktivnosti da pronađu nestale. Izvršeni su pretresi u kućama i drugim prostorijama u Skoplju, Veles, Štipu..., oduzeti su mobilni telefoni, kompjuteri, vozila i drugi predmeti, obavljeni su razgovori sa porodicama i prijateljima lica koja su mogla imati bilo kakve informacije - rekao je Spasovski.

Dodao je da je na ovom slučaju bilo angažovano stotine policajaca.

- Riječ je o izolovanom slučaju organizovane grupe kriminalaca koji su željeli da iznude finansijsku korist i koji su poznavali porodicu. Zahvaljujem se medijima na korektnom izvještavanju i svim dobronamjernim građanima koji su željeli da pomognu u istrazi. Posebno se zahvaljujemo policiji Skoplja i Velesa koji su u rekordnom roku uspjeli da rasvijetle ovako brutalan zločin i tužilačkom timu sa kojim smo uporedo radili na preduzimanju niza mjera koje su doprinijele rasvjetljavanju slučaja. Zajednička pozadina slučaja nije međuetnička netrpeljivost - naglasio je Spasovski.

Bubevski: Majka djevojčice prodala stan, kidnaperi tražili novac

Makedonski tužilac Gavril Bubevski izjavio je danas da ima saznanja da je majka ubijene V.G. nedavno prodala stan, što je bio motiv za kidnapovanje djevojčice.

On je na konfererenciji za novinare rekao da je otac djevojčice bio u kontaktu sa glavnoosumnjičenim koji je trenutno u bjekstvu, kojem je rekao za to, kao i kada će djevojčica da izađe iz kuće, prenosi Plus info.