latinica  ћирилица
04/12/2023 |  16:05 ⇒ 17:50 | Autor: RTRS

Šulić: Prilagoditi turističke kapacitete licima sa invaliditetom (VIDEO)

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić rekao je da je cilj Ministarstva da podstakne hotelijere i ugostitelje Srpske da svoje kapacitete prilagode licima sa invaliditetom.
Pristupačni turizam - Foto: RTRS
Pristupačni turizamFoto: RTRS

Šulić je rekao da je Ministarstvo s tim ciljem, a povodom Međunarodnog dana lica sa invliditetom, danas u Banjaluci organizovalo okrugli sto "Pristupačni turizam u Republici Srpskoj – razvoj i unapređenje".

- Želim da imamo jasnu i dobru raspravu sa predstavnicima udruženja osoba sa invaliditetom i sa predstavnicima turističkih organizacija i hotelijera da Republika Srpska napravi još jedan iskorak kada su u pitanju lica iz ove kategorije - izjavio je Šulić.

On je dodao da će Ministarstvo sa hotelijerima Srpske razgovarati da jedan broj soba prilagode osobama sa invaliditetom.

- Cilj nam je da omogućimo da na svakoj turističkoj destinaciji u Republici Srpskoj, ali u svakom hotelu i restoranu, osobe sa invaliditetom nemaju nikakve probleme kada je riječ o fizičkim barijerama - istakao je Šulić.

Ivo Matošević iz Humanitarne organizacije "Partner" Banjaluka rekao je da je u Srpskoj potrebno podići nivo pristupačnosti licima sa invaliditetom.

- Osnov za funkcionisanje svake osobe sa invaliditetom jeste pristupačnost. Stanje je dosta poboljšano, međutim još se toga može uraditi - rekao je Matošević navodeći da je najviše problema prisutno u malim lokalnim zajednicama.

Na okruglom stolu promovisan je i video "Pristupačni turizam" kojim se ukazuje na značaj pristupačnosti turističkih i kulturnih sadržaja.