latinica  ћирилица
06/12/2023 |  11:46 | Autor: SRNA

Nović: Srpska mora biti vidljiva

Šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović izjavio je da, zbog nastojanja Bošnjaka da se sve centralizuje, BiH debelo kasni na evropskom putu, te poručio da se jasno mora vidjeti Republika Srpska u bezbjednosnom sektoru koji nije centralizovan.
Sredoje Nović - Foto: SRNA
Sredoje NovićFoto: SRNA

- Kada je riječ o odbijanju bošnjačkih ministara da se potpiše sporazum sa Fronteksom, već je u startu bilo potpuno jasno da to oni neće prihvatiti jer njima odgovara svaki sporazum u kojem ne postoji vidljiva Republika Srpska i srpski narod - rekao je Nović za Srnu.

Nović je istakao da to znači da im treba samo centralizovana bezbjednosna služba koja će biti prepoznatljiva kroz bošnjački i sarajevski establišment.

- Sve drugo ih ne interesuje. Prosto je nevjerovatno do koje mjere mogu da idu pojedini poltičari u Federaciji BiH, a stalno se navodno zalažu za neki evropski put - naveo je Nović, komentarišući to što Savjet ministara sinoć, zbog odbijanja bošnjačkih ministara da glasaju, nije usvojio sporazum za pregovore sa Fronteksom.

On je naglasio da evropski put podrazumijeva da se unutar jedne zemlje postigne apsolutn konsenzus.

- Ne znam zašto bi nekome smetalo da se na osnovu tog konsenzusa vide entiteti i kantoni s obzirom na to da su policije u BiH potpuno samostalne i nezavisne u svakom od entiteta i kantona - pojasno je Nović.

Nović je istakao da to nije centralizovana policija i da je u pravu ministar bezbjednost u Savjetu ministara Nenad Nešić što insistira da se takav sporazum potpiše bez uslovljavanja.

- Smatram da će BiH mati posljedice zbog toga jer svakodnevno razvlačimo stvari da bi ispunili neke uslove koje cijela Evropa ima - rekao je Nović.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić izjavio je sinoć da bošnjački ministri nisu glasali o sporazumu za pregovore sa Fronteksom, tako da od pregovora sa ovom agencijom do daljeg nema ništa.

Nešić je u izjavi Srni objasnio da su srpski i hrvatski ministri već ranije glasali za sporazum, dok bošnjački ministri, koji su juče tražili odgađanje glasanja kako bi obavili dodatne konsultacije, nisu iskoristili mogućnost da se izjasne o sporazumu, te je sjednica Savjeta ministara zaključena bez njihovog izjašnjenja.

On je naveo da bošnjački ministri traže da se izmijeni član sporazuma tako da entiteti, umjesto saglasnosti, daju mišljenje.