latinica  ћирилица
06/12/2023 |  13:43 ⇒ 19:37 | Autor: RTRS

Odgođen glavni pretres u postupku protiv Dodika i Lukića, odbijen zahtjev odbrane, slijedi žalba (VIDEO)

Glavni pretres u postupku protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića odgođen je danas.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Dodik je nakon ročišta izjavio da rasprava nije počela jer je Sud BiH odbio zahtjev odbrane za premještanje postupka u banjalučki Osnovni sud, ali odbrana ima rok od tri dana za žalbu, te u tom periodu ne može početi glavni pretres.

- Mi smo danas dobili to rješenje, tri dana ističu u ponedjeljak i mi ćemo se tačno tad žaliti - najavio je Dodik.

Dodik je rekao da se protiv njega vodi politički proces, izazvan činjenicom da nepostojeći stranac u formalnom smislu nameće odluke i mijenja zakone, što je udar na BiH i njen suverenitet.

- Ovakav proces je više dokaz slabosti sistema BiH, nego neke moje ili krivice vršioca dužnosti - poručio je predsjednik Srpske.

On je zahvalio okupljenim predstavnicima boračkih organizacija i funkcionerima na podršci.

Istakao je da Republika Srpska ne prihvata BiH izvan Ustava BiH, te da je proces koji se u Sudu BiH vodi zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, proces protiv BiH, poručivši međunarodnoj javnosti da se ne igra sa Republikom Srpskom.

- Drugu BiH nećemo da prihvatimo. Možete da govorite o secesiji, o čemu god hoćete. Mislim da je ovo legitiman i legalistički pristip za koji se mi zalažemo. Ništa mimo Ustava nije prihvatljivo dok se ne dogovori u okviru dva entiteta kako je to i predviđeno Dejtonskim sporazumom - rekao je Dodik i dodao da on ne nameće nikome ništa.

Dodik je naveo da je najvažnija stvar da se radi o političkom procesu, što je rekao i sam sudija kada je pročitao da se "proces protiv Milorada Dodika vodi zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika".