latinica  ћирилица
06/12/2023 |  15:51 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

U Srpskoj povećan broj prijavljenih slučajeva nasilja u porodici (VIDEO)

U Republici Srpskoj povećan je broj prijavljenih slučajeva nasilja u porodici. Tome svjedoče i podaci da su popunjeni kapaciteti u sve tri sigurne kuće.
Sastanak - Foto: RTRS
SastanakFoto: RTRS

Kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama imala je za cilj podizanje svijesti javnosti o rodno zasnovanom nasilju .Zaključak je da se kroz zakone moraju pooštriti kazne da bi se sankcionisali počinioci nasilja.

Od momenta kada žena prijavi nasilje u porodici pa do trenutka osude počinioca, praksa pokazuje da u većini slučajeva žrtva na kraju ipak odustane od prijave.

- Statistički podaci govore da je povećan broj prijavljenih slučajeva. U Banjaluci je to za nekih 36 odsto. Mislimo da ima mnogo više žrtava koje se ne usude da prijave - rekao je načelnik Odjeljenja za opšti kriminalitet PU Banjaluka Siniša Kojdić.

Da li je strah ili neki drugi faktor, Centru za socijalni rad u Banjaluci nije poznato .Na njima je, kažu, da se pobrinu o žrtvi nasilja i da je smjeste u sigurnu kuću.

- Zato se dešava da imamo toliko nasilja koje se prijavi i na kraju nemate nijednog osuđenog. Zašto? Zato što žrtva dođe i kaže "ma nije to ništa bilo, idemo dalje" - izjavila je direktor Centra za socijalni rad Banjaluka Irena Јoldžić.

Koliko je alarmanta situacija pokazuje i podatak da ni u sigurnim kućama više nema mjesta. Zato je važno da se skrene pažnja javnosti i donesu mjere u borbi protiv nasilja. Posljednje tri godine na području Republike Srpske na zatvorksu kaznu osuđeno je 59 počinioca nasilja. Najviše ih je bilo u Banjaluci - 27.

- Ministarstvo pravde će nastojati da sve svoje kapacitete iskoristi kako bi učestvovalo u donošenju svih zakonskih propisa,kako bi procesuiranje i sankcionisanje bilo što brže i efikasnije - navela je Tamara Marić iz Ministarstva pravde Republike Srpske

Narodnoj skupštini Republike Srpske upućen je Nacrt zakona o zaštiti od nasilja o kojem su nedavno i poslanici raspravljali. Njime se nastoji da se žrtvama nasilja učini dostupnim efikasan sistem mjera pomoći, podrške i zaštite.