latinica  ћирилица
06/12/2023 |  18:37 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Iz Srpske jasna poruka: U Dejtonskom sporazumu ne postoji nikakav PIK (VIDEO)

Odmah nakon što je predsjednik Srpske iz Sarajeva poručio da stranci neće upravljati BiH, nametati zakone i suditi legalno izabranim predstavnicima oglasio se i Kristijan Šmit kako bi predstavio zaključke upravnog odbora PIK-a. Dva dana OHR je razmatrao stanje u pogledu provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma - zaključak uvijek isti. Republika Srpska im je uzrok problema u podrivanju ustavnog poretka BiH.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Iz Srpske poruka - u Dejtonskom sporazumu ne postoji nikakav PIK, nego je riječ o samoproglašenoj neformalnoj grupi za ocrnjivanje i blaćenje Republike Srpske.

Nakon dvodnevnog zasjedanja oglasio se Savjet za sprovođenje mira. Bez prisustva ruskog ambasadora, ponovo su zaključili da sve što ne valja u BiH, isključiva je odgovornost Republike Srpske i njenog rukovodstva. Posebnu pažnju OHR je posvetio, kako su rekli, "secesionističkoj retorici vladajuće koalicije u Srpskoj i podrivanju ustavnog poretka BiH".

- Milorad Dodik podvlači da ne ide u secesiju ako kaže u ime entiteta, ima taj i taj interes u okviru BiH, onda dobro. Ako nastavi to će biti prava prepreka - rekao je Šmit.

Dok one koji štite Ustav i Dejton optužuju za razgradnju BiH, Kristijan Šmit i američki ambasador Marfi su ustvari oni koji jedino imaju zadatak da smišljaju kako da zagorčaju život u BiH. I to vrlo uspješno rade, kaže predsjednik Milorad Dodik .Ponavlja -PIK je nepostojeće tijelo čije kominike niko ne čita.

- Oni nešto sjede u nepostojećem PIK-u i odlučuju o tome šta bi neko trebao da posluša. Samo ću da kažem da u Srpskoj niko to ne koristi, niti čita - rekao je Dodik.

U saopštenju OHR-a targetirana je i Narodna skupština, jer im smeta svaka institucija koja radi demokratski i koja je utemeljena na volji naroda, za razliku od njih - kaže predsjednik Parlamenta Srpske Nenad Stevandić. Јasno je kaže, da Srpska neće biti protočni bojler za jednoumlje OHR-a, te da joj niko neće nametati zakone.

- Republika Srspka je jedan svjetionik koji govori o tome da narodi moraju suvereno da dodnose odluke, da dogovorom čuvaju mir i to su principi na kojima je donesen Dejtonski sporazum. Saradnja naroda i saglasnost naroda i entiteta. A sve što danas radi PIK i strani ambasadoru i pokušava da uradi nelegalni visoki predstavnik je upravo kršenje Dejtonskog sporazuma i ugrožavanje mira - naveo je Stevandić.

- I zamislite oni traže da se počne sarađivati s "visokim predstavnikom" i prosto je nevjerovatno da tražite da neko sa vama sarađuje a potpuno je jasno da saradnja mora da bude sa zvaničnicima, s onima koju su u skladu s Ustavom i drugim nadležnostima, a oni ne pripadaju toj kategoriji ljudi - smatra delegat u Domu naroda PS BiH Sredoje Nović.

To pojedinim političarima iz Srpske ne smeta. OHR i Šmit posebno su se zahvalili nevladinim organizacijama i pojedinim političarima na uspješnoj saradnji.Među njima i Јelena Trivić. Radovan Kovačević smatra da zabrinjava što, kako kaže, vanparlamentarna Trivićeva učestvuje u blaćenju i širenju mržnje prema Republici Srpskoj. Јer samoproglašena neformalna grupa PIK samo tome i služi, kaže Kovačević.