latinica  ћирилица
10/12/2023 |  09:38 ⇒ 10:11 | Autor: RTRS

Pajić Baštinac: Srpska nije secesionistički nastrojena, želi samo poštivanje dejtonskih principa (VIDEO)

Republika Srpska nije secesionistički nastrojena, kako se to često pokušava predstaviti, nego želi poštivanje dejtonskih principa, izjavila je Јelena Pajić Baštinac, generalna sekretarka predsjednika Republike Srpske.
Јelena Pajić Baštinac - Foto: RTRS
Јelena Pajić BaštinacFoto: RTRS

Ona je naglasila da je politika Srpske, politika konstitutivnosti naroda i ravnopravnosti entiteta.

- To je ono što Srpska traži od početka u svim procesima, kako po pitanju rješavanja unutrašnjih problema, tako i kada je riječ o evropskom putu BiH - istakla je Pajić Baštinac.

Ona je naglasila da je institucijama Srpske važna podrška inostranih parlamentaraca, ali i građana i udruženja koje iz sedmice u sedmicu organizuju skupove "Granica postoji".

- Građani su poručili da ne žele da žive pod protektoratom, gdje nelagalni stranci donose odluke. Јasno je da postoji jedinstvo i znamo da smo na pravom putu. Glas Republike Srpske može se čuti i šire od BiH. Osjeća se patriotski duh u odbrani Republike Srpske - poručila je Pajić Baštinac. 

Dio opozicije pokušao je da suđenje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku predstavi kao suđenje pojedincu, a ne Srpskoj.

- Poražavajuća teza opozicije, ali sve im se to reflektuje na izborne rezultate - dodala je Pajić Baštinac.

Dodala je da je nastavljeno suđenje predsjedniku Miloradu Dodiku i v.d. dirktora Službenog glasnika, Milošu Lukiću, proteklo korektno, te da je postupajući sudija zbog procesnih razloga odgodio glavni pretres.