latinica  ћирилица
10/12/2023 |  13:55 ⇒ 18:25 | Autor: SRNA

Bukejlović: Srpska štiti i obezbjeđuje prava pojedinca

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović poručio je da Republika Srpska štiti i obezbjeđuje ljudska prava pojedinaca, koja su uslov mira, tolerancije i pravde.
Miloš Bukejlović - Foto: Ustupljena fotografija
Miloš BukejlovićFoto: Ustupljena fotografija

Bukejlović je istakao da u Srpskoj svi moraju biti jednaki, bez obzira na razlike u pogledu rase, pola, jezika, vjere, političkog ili drugog mišljenja, nacionalnog, društvenog porijekla ili bilo kojeg oblika različitosti.

On je rekao povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra, da je jedan od osnovnih prioriteta Ministarstva pravde Srpske podizanje svijesti o poštovanju ljudskih prava i sloboda u svim segmentima.

To je, dodao je, neophodno za ravnopravno i prosperitetno društvo, posebno za eliminisanje svih oblika diskriminacije prema najosetljivijim društvenim grupama.

- Da bi se omogućilo uravnoteženo poštovanje ljudskih prava i sloboda, neophodno je da jednaka prava vrijede za sve građane, bilo da se radi o pojedincima ili grupama - rekao je

Prema njegovim riječima, svaka država koja želi pristupiti EU treba da poštuje ljudska prava, te je stoga unapređenje, promocija i poštovanje ljudskih prava i sloboda obaveza BiH na njenom putu ka evropskim integracijama.

Napominjući da su ljudska prava su podeljena u nekoliko grupa koje potvrđuju pravo svakog pojedinca na život, rad, obrazovanje, jednakost pred zakonom, privatnost i mnoga druga, on je naglasio da sva ljudska prava i slobode, bilo da pripadaju pojedincima ili grupama, ne treba shvatiti kao bezuslovna i neograničena, nego se mogu i ograničiti, ali samo u posebnim okolnostima i u skladu sa zakonom.

Bukejlović je podsjetio da su u Republici Srpskoj ljudska prava zagarantovana njenim Ustavom kao najvišim pravnim aktom u Poglavlju dva, koje je posvećeno odredbama o ljudskim pravima i slobodama, u kojima se navode običajna prava, slobode i dužnosti čovjeka i građanina.

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se na dan kada je 1948. godine Generalna skupština UN usvojila Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, prvi pravni dokument kojim su utvrđena osnovna ljudska prava koja bi trebalo da budu univerzalno zaštićena.

Shodno tome, sva ljudska bića se rađaju slobodna i jednaka i kao takva imaju svoja prava koja pripadaju svima podjednako, bez diskriminacije po bilo kom osnovu, a koja nas globalno povezuju kao zajednicu sa istim vrijednostima.