latinica  ћирилица
10/12/2023 |  18:09 ⇒ 20:47 | Autor: RTRS

Zbog sumnjive ratne prošlosti srpski borci iz Podrinja traže smjenu Vehida Dedića (VIDEO)

Predstavnici organizacija proisteklih iz Odbrambeno- otadžbinskog rata zatražili su hitnu smjenu potpredsjednika Skupštine opštine Bratunac Vehida Dedića, zbog sumnjive ratne prošlosti, koju je objelodanio gostujući na jednoj sarajevskoj televiziji. Istovremeno zatražili su i reagovanje nadležnog tužilaštva. Borce iz Podrinja posebno je iziritirala Dedićeva izjava da je tzv. Armija BiH na Božić 1993, kako su rekli, "oslobodila" Kravicu, posjećajujući da je tada ubijeno i ranjeno na desetine srpskih civila, a selo potpuno uništeno.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

U bratunačkom SNSD-a kažu da će, nakon razgovora s koalicionim partnerima, vjerovatno pokrenuti Dedićevu smjenu i izbacivanje SDA iz skupštinske većine.

Ratna prošlost aktuelnog potpredsjednika SO Bratunac Vehida Dedića uznemirila je javnost u Republici Srpskoj, posebno u Podrinju. Kao maloljetni pripadnik tzv. ARBiH učestvovao je u napadu na Kravicu, na Božić 1993. godine. Nakon pada Srebrenice, protiv Srba se borio na Ozrenu i u Krajini. U intervju za jednu sarajevsku televiziju, Dedić nije krio ni da je najprije bio pripadnik mudžahedinskog odreda, a potom i 9. muslimanske brigade i da je u ratnom periodu imao veoma ekstremna razmišljanja o Srbima.

- Sedmog januara. 1993 godine je ta akcija uspjela, srcem je uzeta Kravica. Da sam našao, ne znam, samo da nosi srpsko ime bio sam u stanju ubiti. Јa sam tada zamišljao ako bi od kilu našao srpsko, bio u stanju, ali hvala Bogu nisam. Јa sam se vratio u moju četu El Mudžahid. Obišao sam preko Ozrena i ovamo čisteći prostor, da se Bošnjaci imaju gdje smjestiti - rekao je Dedić.

Srbi u Podrinju šokirani su saznanjem da je potpredsjednik SO Bratunac bio u jedinici El Mudžahid. Posebno ih je zaboljelo priznanje Vehida Dedića da su Kravicu, etnički čisto srpsko mjesto, muslimanski vojnici oslobađali "srcem". Pitaju od koga je Kravica "oslobođena"?

- On nije imao šta da oslobađa kada je to bilo srpsko selo. Na tom snimku se hvali kako je pristupio odredu El Mudžahid i kako je ratovao na Ozrenu i bio spreman ubiti sve srpsko pa makar bilo i od 2 kg. Јa ne vjerujem da je promijenio svoje mišljenje. Јednostavno takav čovjek ne može biti funkcioner u Srpskoj i Podrinju, kao što ne može biti ni Salko Tursunović, predsjednik SO u Srebrenici, sin Zulfe Tursonovića. A mi Srbi znamo šta je radio - istakao je predsjednik Skupštine Republičke organizacije porododica pogiinulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Branimir Kojić.

Od nadležnog tužilaštva Kojić traži da krivično procesuiraju potpredsjednika bratunačke skupštine. Od srpskih odbornika očekuje se da pokrenu opoziv Vehida Dedića. Ako to ne urade, borci će sami pokrenuti inicijativu, kažu u lokalnoj boračkoj organizaciji.

- Kada čujem da bi pobio svakog Srbina i od 2 kg, to je strašno. Šta čujemo od takvog čovjeka koji trenutno potpredsjednik SO Bratunac , i ovom prilikom pozivam sve da što hitnije pokrenu njegovu smjenu. U protivnom imaće problem sa nama, jer mi ćemo pokrenuti njegovu smjenu i peticiju i vidjećemo gdje će to izaći - naveo je predsjednik Boračke organiizacije Bratunac Zoran Gvozdenović.

Vehid Dedić je kao kadar SDA izabran u rukovodstvo lokalnog parlamenta u Bratuncu. Nakon skandaloznih izjava izvjesna je njegova smjena, kažu u bratunačkom SNSD-u, koji je dio skupštinske većine.

- Apsolutno osuđejemo izjave koje je izrekao gospodin Vehid Dedić. Sada ja ne mogu da prejudiciram šta ostali odbornici skupštinske većine misle, ali naš stav poslije ovakvih izjava koje je izrekao Dedić da ja ne vidim da mi možemo zajedno da funkcionišemo kao skupštinska većina - poručio je šef Kluba odbornika SNSD-a u SO Bratunac Marko Mrkajić.

U Policijskoj upravi Zvornik našoj televiziji je potvrđeno da je predsjednik Udruženja građana Istočna alternativa Vojin Pavlović podnio prijavu protiv Vehida Dedića, a o daljnjim koracima, više narednih dana.