latinica  ћирилица
10/12/2023 |  20:46 ⇒ 20:50 | Autor: RTRS

Guskova: Zapad se plaši Milorada Dodika

Zapad već nekoliko godina bezuspješno pokušava da sa političke scene ukloni predsjednika Republike Srpske Milorad Dodika, istakla je za Rusku gazetu doktor istorijskih nauka, inostrani član Srpske akademije nauka i umjetnosti i senator Republike Srpske Elena Guskova.
Јelena Guskova - Foto: RTRS
Јelena GuskovaFoto: RTRS

- Evropi i Sjedinjenim Državama nije bila potrebna velika i jaka Јugoslavija, jer je bila planirana podjela SSSR-a. Ne daj Bože da Srbi pohrle u pomoć Rusima. Sve je prošlo sa podjelom. Ali još uvijek je bilo aktuelno srpsko pitanje. Moraju biti podijeljeni, obezglavljeni i oslabljeni. Zato su u Vašingtonu planirali da od BiH naprave unitarnu državu, a da Srbima kojih tamo ima mnogo, ne dadnu nikakva posebna prava. Ovdje nije sve išlo glatko - istakla je Guskova.

Istakla je da je Dejtonski sporazum potvrdio postojanje Republike Srpske i dao joj status entiteta.

- U SAD i Evropi su mislili da će upravo ta nerazumljiva riječ olakšati zadatak eliminacije Republike Srpske i stvaranja unitarne države. Došli su čak i do pozicije visokog predstavnika, koji je bio dužan da se trudi da izvrši upravo taj zadatak - navela je Guskova.

Kaže da su prvih 10 godina "uradili dobar posao".

- Srbima su uspjeli da nametnu jedinstven carinski sistem, jedinstvenu diplomatsku službu, jedinstven PTT, telekomunikacionu mrežu i pređu na jedinstvenu valutu. Nakon 1995. godine, pod pritiskom visokih predstavnika, 68 ovlašćenja organa Srpske prenijeto je na nivo BiH (dok su se sa tim saglasile samo u tri slučaja Vlada i Narodna skupština Srpske). Najozbiljnija je bila reforma vojske - rasformiranje Vojske Republike Srpske i Vojske Federacije BiH i stvaranje Oružanih snaga BiH - podsjetila je Guskova.

Navela je da su visoki predstavnici ukupno donijeli više od 800 različitih odluka, od kojih je više od 200 imalo zakonsku snagu.

- Istovremeno, prekršili su Ustav BiH prenoseći ovlašćenja sa entiteta na organe BiH. Do 2009. godine sa Republike Srpske na centralne organe preneseno je 68 ovlašćenja, što nije doprinijelo izgradnji demokratskih institucija i kočilo je razvoj Republike Srpske - kaže Guskova.

Kako bi ubrzali događaje, visoki predstavnici su smijenili funkcionere koje je birao narod i lišili mandata izabranim srpskim poslanicima.

- Tako je španski diplomata Karlos Vestendorp predsjednika Srpske, predstavnika radikala Nikolu Poplašena, koji je pobijedio na izborima u septembru 1998. godine, "zamijenio" Miloradom Dodikom iz Stranke nezavisnih socijaldemokrata. Nametali su političke odluke vlastima, odobravali imenovanja zvaničnika do generala i kontrolisali medije. Smijenjeno je 16 glavnih urednika radio i televizijskih stanica. Čak su pokušali da napišu nacrt udžbenika istorije za osnovne i srednje škole - navela je Guskova za Rusku gazetu.

Sjedinjene Američke Države su 2009. godine pokušale da izmijene Ustav BiH kako bi BiH pretvorile u glavnu bazu za raspoređivanje NATO snaga, a jedinstvenu BiH da učine članicom Sjevernoatlantskog saveza.

- I odjednom su se svi planovi Zapada srušili. Inicijator neposlušnosti postupcima visokog predstavnika bio je Milorad Dodik, koji je izrastao u mudrog političara kojeg podržava narod. On kritikuje one srpske političare koji više žele da se dopadnu Zapadu nego da razmišljaju o interesima svoje zemlje. Svoj glavni zadatak vidi u očuvanju autonomije, statusa i prava Srpske. "Ako nas tjerate da biramo između Republike Srpske i evropskog puta, hvala vam na evropskom putu. Mislim da nam je najvažnije da održimo nivo autonomije koji imamo". Rekao je on u decembru 2010. godine , nakon što je postao predsjednik Srpske - podsjetila je Guskova.

Istakal je da ovako "nezgodan" vođa Srba u BiH smeta onima koji žele da BiH bude ujedinjena.

- Republika Srpska je prekršila sve planove Amerikanaca. Ne samo da je opstala, već je i učvrstila svoju poziciju. Ali glavno odbacivanje Zapada izaziva orijentacija Republike Srpske na Rusiju - smatra Guskova.

Stoga su, ističe Guskova, Brisel i Vašington odlučili da Dodika skinu sa političke funkcije i da na njegovo mjesto postave osobu koja će biti poslušna i susretljiva.

- I pokušavali su različite scenarije. Upumpavali novac u nevladine organizacije, pripremali "arapsko proljeće", pokrenuli krivični postupak protiv Milorada Dodika, organizovali pokušaje ubistva predsjednika - izjavila je Guskova.

U stvari, kako je dodalae, Milorad Dodik vodi ozbiljnu političku borbu sa Zapadom.

- On je pokrenuo pitanje zatvaranja kancelarije visokog predstavnika, što koči sprovođenje reformi i koči politički razvoj zemlje. I u tome ima punu podršku Moskve u Savjetu bezbjednosti. Tako Savjet bezbjednosti UN nije odobrio nemačkog diplomatu Kristijana Šmita za mjesto visokog predstavnika 2021. godine. Međutim, on je ignorisao ovu činjenicu, došao u BiH i počeo da daje uputstva političkim strukturama zemlje i Srpskoj. Dodik je, naravno, odbio da sprovede nezakonite odluke "neodobrenog" političara, što je izazvalo buru negodovanja u evropskim strukturama - ističe Guskova.

Guskova je rekla da su pod pritiskom EU, tužioci Tužilaštva BiH podigli optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog ignorisanja odluka Kristijana Šmita.

- SAD su uvele sankcije Dodiku i gotovo cijelom najvišem rukovodstvu Republike Srpske, a kao odgovor dobile uvjeravanja da bi, ukoliko se tenzije povećaju, Srpska mogla da pokrene pitanje otcjepljenja, budući da Amerika ne treba silom da nameće svoje stavove - ističe Guskova.

Kaže da se danas situacija u BiH pogoršala do krajnjih granica.

- Predsjednik Srpske zabranio je Kristijanu Šmitu ulazak na njenu teritoriju, zaprijetivši mu hapšenjem i deportacijom. Parlament Srpske, kao podrška predsjedniku, usvojio je uredbe o nepoštovanju naredbi "visokog predstavnika". Ali i Šmit nastavlja da djeluje, podržavajući svojim dekretima akcije Sarajeva, na primjer, blokirajući planove Republike Srpske da u svoje vlasništvo prenese sve nekretnine koje se nalaze na njenoj teritoriji - kaže Guskova.

Ona smatra da se Zapadu zaista ne sviđa što Dodik blokira mnoge inicijative za centralizaciju BiH.

- Zapad još više iritira Dodikova osuda sankcija Rusiji i približavanja Moskvi. To znači da može postati uporište Rusije i Srbije na Balkanu, a to nikako nije bilo uključeno u planove Sjedinjenih Država kada su sastavljale tekst Dejtonskog sporazuma - navodi Guskova u tekstu.

I danas se Milorad Dodik ne umara da ponavlja da Srbi ne prihvataju unitarnu i centralizovanu BiH i ne žele da se povinuju zapadnim dekretima.

- Ako je moguće, vratite nas na dejtonski tekst, ako nije moguće, nećemo živjeti u ovoj zemlji. Imamo pravo na samoopredjeljenje. Јedini način da zadržimo dejtonsku poziciju Republike Srpske je nezavisne Republike Srpske - kaže Dodik.

Guskova navodi da predsjednik Republike Srpske danas pokazuje lik poštenog i nezavisnog političara.

- On otkriva upravo ono srpsko jezgro od kojeg su se toliko plašili Vašington i London kada su pokušavali da fragmentiraju srpski prostor, liše ovaj narod prava i budućnosti i spreče zbližavanje sa Rusijom. Beskompromisnost je danas evidentna u svim postupcima predsjednika Srpske - naglašava Guskova.

Ističe da Zapad pokušava da pronađe nove mogućnosti da smijeni Dodika.

Guskova podsjeća na riječi poznatog srpskog režisera Emira Kusturice koji je rekao da SAD spremaju Miloševićev scenario za Dodika.

- Uvjereni smo da "revolucija u boji" neće uspjeti među upornim Srbima - rekao je Kusturica.

Dodik je, smatra Kusturica, nešto najbolje što može da se desi Republici Srpskoj.

Izvor: rg.ru