latinica  ћирилица
11/12/2023 |  23:03 | Autor: RTRS

Trebinje: Promovisana spomenica o zločinima ustaške "Crne legije"

U Muzeju Hercegovine u Trebinju večeras je promovisana spomenica pod nazivom "Osamdeset godina ćutanja", autora Lazara Škobe i Branislava Krljaša, koja govori o zločinima zloglasne ustaške formacije "Crne legije" u paljanskim naseljima Rakovac i Јelovci i u okolnim selima.
Muzej Hercegovine - Foto: RTRS
Muzej HercegovineFoto: RTRS

Ustaše su od 11. do 16. novembra 1943. godine u paljanskim naseljima Rakovac i Јelovci i okolnim selima na najsvirepiji način ubile 325 srpskih civila, od kojih je 143 djece uzrasta do 14 godina.

Urednik knjige Saša Knežević rekao je novinarima da 80 godina nakon ovog zločina nije postojao nikakav zvanični pisani trag, da su ljudi pričali o tome, prenosilo se iskustvo, ali da nisu postojali formalni tragovi.

On je naveo da je autor spomenice Lazar Škobo prije desetak godina uradio intervjue sa nekim od malobrojnih preživjelih svjedoka, a u knjizi i filmu su objavljeni neki od dokumenata iz arhiva BiH, a odnose se na istraživanja iz 1945. i 1946. godine o zločinima u BiH.

Škobo je rekao da je u knjizi predstavljen zločin "Crne legije" koja je u novembru 1943. godine pozvala 40 najuglednijih srpskih domaćina, koji su ubijeni na najmonstruozniji način.

Projekat je realizovan uz podršku Boračke organizacije Pale, a autori ističu da je knjiga samo prvi korak u rasvjetljavanju zločina nad Srbima na širem prostoru Sarajeva u Drugom svjetskom ratu.