latinica  ћирилица
28/12/2023 |  19:48 ⇒ 23:22 | Autor: RTRS

Održano donatorsko veče "S ljubavlju hrabrim srcima"; Više od 107.000 poziva na broj 1411 (VIDEO)

U Banjaluci je održano četrnaesto donatorsko veče "S ljubavlju hrabrim srcima", pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Cilj akcije je prikupljanje sredstva za uspostavljanje registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija. Podržite akciju i pozivom na broj 1411 do 31. decembra, donirajte jednu KM.
Donatorsko veče "S ljubavlju hrabrim srcima" - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Donatorsko veče "S ljubavlju hrabrim srcima"Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Donatorskoj večeri, pored predsjednika Srpske, prisustvovale su brojne zvanice, među kojima su bili predsjednika NSRS Nenad Stevandić, premijer Srpske Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Istovremeno, na Trgu Republike Srpske, odnosno na platou ispred RTRS-a, održan je humanitarni koncert.

      View this post on Instagram

A post shared by RTRS (@rtrsvijesti)

Na humanitarnom koncertu nastupile su regionalne zvijezde Svetlana Ražnatović, Miroslav Ilić, Nikola Rokvić, Leksington bend, Јovan Perišić, Maja Tatić, Ivana Perić, Vanja Mišić i mnogi drugi.

22.53 - Spektakularnim vatrometom završeno donatorsko veče i humanitarni koncert

22.46 - Humanitarni broj do sada pozvan 107.523 puta

22.40 - Humanitarni broj do sada pozvan 105.770 puta

22.38 - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da mnogi životi u Srpskoj mogu da budu spaseni ukoliko se ubrzaju procedure u vezi sa uspostavljanjem registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija.

22.37 - Humanitarni broj do sada pozvan 103.933 puta

22.35 - Poznatom pjevaču Miroslavu Iliću na bini se kratko pridružio predsjednik Srpske Milorad Dodik.

22.33 - Dekan banjalučkog Medicinskog fakulteta Ranko Škrbić rekao je da je uspostavljanje registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija i osnivanje laboratorije za HLA tipizaciju tkiva važan segment u razvoju zdravstvenog sistema Republike Srpske.

22.30 - Humanitarni broj do sada pozvan više od 101.000 puta

22.26 - Direktorka Programa Televizije Republike Srpske Marijana Đurđević podsjetila je da je RTRS podržao akciju i ove godine.

- Velika čast što smo dio ove akcije i zahvaljujem svim gledacima koji su je podržali - rekla je Đurđevićeva.

22.23 - Direktorka Fonda solidarnosti Republike Srpske za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu "Duša djece" Јasminka Vučković podržala je akciju.

22.20 - Ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan rekao je da je ova akcija pokazala najljepše lice Srpske.

22.12 - Brankica Raković podržala je akciju "S ljubavlju hrabrim srcima", ističući značaj uspostavljanja registra davalaca matičnih ćelija, rekavši da je ponosna što je dio ispisivanja istorije.

22.11 - Predrag Slijepčević iz Udruženja za borbu protiv akutnih leukemija Leuka iz Beograda rekao je da je akcija "S ljubavlju hrabrim srcima" istorijski momenat.

Slijepčević je rekao da ništa nije vrednije od ljudskog života i dodao da je kod transplantacije organa najvažnije da je, ako su i davalac i primalac u krugu od 150 kilometara, šansa za uspjeh 30 odsto veća.

22.10 - Humanitarni broj do sada pozvan 99.076 puta

22.05 - Predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je da cijela Srpska večeras podržava donatorsko veče "S ljubavlju hrabrim srcima".

22.03 - Sa ovakvim akcijama pišemo istoriju, jer Republika Srpska je još jednom pokazala koliko je humana - poručio je Darko Tomaš, gradonačelnik Prnjavora.

22.03 - Ovo je samo jedan mali prinos kojim možemo doprinijeti. Ovakve akcije trebamo i uvijek ćemo podržati, rekao je gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić.

22.02 - Humanitarni broj do sada pozvan 96.611 puta 

22.01 - Volim vas sve zato što smo ljudi, što volimo sve ljude na ovim prostorima, poručio je predsjednik Republike Srpske.

21.58 - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić zahvalio je svima koji učestvuju u akciji "S ljubavlju hrabrim srcima" s ciljem prikupljanja sredstva za uspostavljanje registrana matičnih ćelija, ističući da solidarnost znači mnogo, pogotovu kada je riječ o zdravstvenom sistemu.

- Solidarnost i briga svakoga od nas za svakoga znači i čini mnogo. Kao zdravstveni radnik i ljekar opredjeljen sam da spašavam živote i pomažem ljudima i uvijek mi je zadovoljstvo da budem dio ovakve akcije - rekao je Šeranić.

21.52 - Generalna direktorka kompanije M:tel Јelena Trivan rekla je da svim srcem podržava večerašnju akciju "S ljubavlju hrabrim srcima".

- Veličanstven je osjećaj kada znate da nekome možete da pomognete. Јa sam nekada dala svoje matične ćelije kada Srbija nije imala svoju banku, a u međuvremenu je ima i drago mi je što učestvujem u tome da je ima i Republika Srpska - istakla je Trivanova.

21.50 - Humanitarni broj do sada pozvan 90.711 puta

21.48 - "Ponosna sam jer je ovo velika plemenita akcija putem koje pomažemo ljudima. Večerašnja akcija je, kao i svaka dosadašnja, uspjela u finansijskom smislu, ali ono što je važnije je da je uspjela u ljudskom, jer nas je okupila i drži nas skupa i pokazuje da imamo veliko srce", rekla je Cvijanovićeva.

 - Hvala predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku koji je pokrenuo ovu akciju prije 14 godina - rekla je Cvijanovićeva.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

21.46 - Svjetski šampion u džudou Nemanja Majdov izjavio je da već peti put učestvuje u humanitarnoj akciji "S ljubavlju hrabrim srcima" i da nema veće stvari nego biti human čovjek.

- Naše malo nekome znači mnogo i svi treba da podrže ovu akciju i da se prikupi dovoljno novca - rekao je Majdov.

21.37 - Humanitarni broj do sada pozvan 88.354 puta

21.35 - Akcija "S ljubavlju hrabrim srcima" je velika pobjeda svih građana Republike Srpske, poručio je premijer Srpske Radovan Višković.

- 14 godina zaredom radimo plemenitu i humanu stvar. Svake godine sve veći i veći je odziv, kako i građana, tako i institucija Republike Srpske, što pokazuje da smo na pravom putu - dodao je Višković.

21.28 - Pjevačica Svetlana Ražnatović Ceca podržala akciju

21.13 - Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da je ova akcija uspjela u finansijskom, ali i ljudskom smislu i da je učešćem u ovoj humanoj misiji pokazano veliko srce.

21.10 - Svjetski šampion u džudou Nemanja Majdov izjavio je da već peti put učestvuje u humanitarnoj akciji "S ljubavlju hrabrim srcima" i da nema veće stvari nego biti human čovjek.

- Naše malo nekome znači mnogo i svi treba da podrže ovu akciju i da se prikupi dovoljno novca - rekao je Majdov.

21.02 - Humanitarni broj 1411 do sada je pozvan 74.811 puta.

20.54 - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zahvalio je svima koji su podržali humanitarnu akciju "S ljubavlju hrabrim srcima", navodeći da je do sada prikupljeno više od tri miliona KM.

- Četranaesti put na ovaj način prikupljamo sredstva za različite potrebe naših ljudi. Riješili smo mnoge stvari. Nas političare cijene po onom što ostavimo iza sebe - rekao je Dodik.

20.53 - Humanitarni broj 1411 do sada je pozvan 72.851 puta.

20.46 - Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da je Srbija uvijek spremna da pomogne, ističući da će Vlada Srbije donirati milion evra.

- Veika čast što sam ovdje s vama, uvijek je veliko i zadovoljstvo učestvovati u ime Vlade Srbije. Srbija je uvijek tu i uvijek spremna da pomogne - istakla je Brnabićeva.

20.35 - Humanitarni broj 1411 do sada je pozvan 65.852 puta.

20.32 - Direktorka Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske Gordana Guzijan rekla je da tradicionalna akcija "S ljubavlju hrabrim srcima" doprinosi unapređenju zdravstvenog i socijalnog sistema Srpske.

Ona je zahvalila predsjedniu Srpske Miloradu Dodiku koji je prepoznao značaj uspostavljanja registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija i osnivanja laboratorije za HLA tipizaciju tkiva, kao i svim građanima koji su podržali akciju.

20.27 - Humanitarni broj 1411 do sada je pozvan 65.070 puta.

20.26 - Donatorsko veče počelo intoniranjem himni "Moja Republika" i "Bože pravde"

20.10 - Počelo donatorsko veče

20.03 -  Građani se okupljaju na platou ispred RTRS-a

19.55 - Zvanice stigle u Administrativni centar Vlade Republike Srpske gdje ubrzo počinje donatorsko veče

19.50 - Trg Republike Srpske spreman za humanitarni koncert "S ljubavlju hrabrim srcima"

Republika Srpska će ovog decembra, kao i mnogo puta do sada, ispisati još jednu stranicu o humanosti i zajedništvu, podržavajući ovogodišnju, četrnaestu po redu, humanu misiju "S ljubavlju hrabrim srcima".

Sav prihod namijenjen za uspostavljanje registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija i osnivanje laboratorije za HLA tipizaciju tkiva pri Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske.

Zavod za transfuzijsku medicinu Republike Srpske iskazao je potrebu za uspostavljanjem registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija hematopoeze Republike Srpske, odnosno, osnivanje laboratorije za HLA tipizaciju tkiva pri Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske.

Osnivanjem laboratorije pri Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske, te uspostavljanjem registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija, građanima Srpske koji su oboljeli od bolesti koje ugrožavaju život kao što su leukemija, aplastična anemija, imune deficijencije, urođeni poremećaji metabolizma i druge, biće omogućeno da se pretraživanjem baza vlastitog i svjetskog registra pronađu nesrodni davaoci koji bi bili podudarni sa primaocem.

U okviru akcije do 31. decembra aktivan je i M:tel humanitarni broj 1411.

Za uplate donacija fizičkih i pravnih lica Ministarstvo finansija Republike Srpske otvorilo je račun posebnih namjena broj: 571-010-00002700-15 kod BPŠ Banjaluka i devizni račun IBAN BA:395710070400006774 /partija: 0070400000067/ otvoren kod BPŠ Banjaluka.

Građani mogu dati svoj doprinos i pokazati, kao i svih ranijih godina, da je Srpska društvo humanih ljudi, spremno da pruži pomoć i podršku onima kojima je potrebna.