latinica  ћирилица
18/01/2024 |  08:40 ⇒ 12:10 | Autor: RTRS

Božović: Kecmanović da vrati ili da mu se uzme odlikovanje

Predsjednik Opštinskog odbora SDS-a Istočna Ilidža Marinko Božović uputio je Asocijaciji "Stvaraoci Republike Srpske", Senatu Republike Srpske i Boračkoj organizaciji Republike Srpske otvoreno pismo u kojem je uputio niz kritika povodom odlikovanja Nenada Kecmanovića Ordenom zastave sa zlatnim vijencem povodom Dana Republike Srpske - 9. januara.
Marinko Božović - Foto: RTRS
Marinko BožovićFoto: RTRS

- Proslavili smo Dan Republike Srpske, 9. januar, kako je ko mogao i osjećao, u zavisnosti od toga na koji način voli Republiku Srpsku, iskreno i patriotski ili iz koristoljublja. Dodijelila su se i odlikovanja. Nekima. Drugima kojima su trebala - nisu. Uvijek je to tako sa priznanjima. Ali ovaj put, a kako to naši vlastodršci u posljednje vrijeme sve češće rade, svim Srbima sa ove i one strane Drine gurnuli su prst u oko izborom odlikovanih. Čast i hvala onima koji su zadužili, dostojno predstavljali i ponosno isticali Republiku Srpsku, te su za to odlikovani ove ili prethodnih godina. Svako priznanje za vas je malo - naveo je Božović u otvorenom pismu.

Šta sa odlikovanjem Nenada Kecmanovića, pita Božović, profesora emeritusa Fakulteta političkih nauka iz Banjaluke, čiju akademsku karijeru poštujem, ali on odlikovanje nije dobio za akademska postignuća?

- Kako objasniti činjenicu da onaj koji bi, eventualno, priznanje i odlikovanje mogao dobiti tek kada se i posljednji zaslužni Srbin odlikuje, a možda ni tada, dobija to priznanje prije mnogih zaslužnih? - kaže Božović.

Smatra da Kecmanović mora vratiti Orden zastave sa zlatnim vijencem ili da mu se  mora oduzeti Orden.

- Časno je. Za istoriju je. Od Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske", Senata i Boračke organizacije Republike Srpske tražim da se izjasne o ovoj inicijativi - kaže se u otvorenom pismu Božovića.