latinica  ћирилица
24/01/2024 |  17:24 ⇒ 19:41 | Autor: Agencije

Ambasada SAD o dogovoru SNSD, HDZ BiH i "Trojke"

Ambasada SAD u BiH reagovala je danas ponovo na sastnaka i dogovor lidera SNSD-a, DHZ-a BiH i "Trojke" u Laktašima. Iz ove ambasade ponovili su da je provođenje odluka Evropskog suda za ljudska prava ključni korak i da su ustavne promjene jedini legalni način njihovog provođenja.
Ambasada SAD u BiH (Foto: FB/United States Embassy to Bosnia and Herzegovina) -
Ambasada SAD u BiH (Foto: FB/United States Embassy to Bosnia and Herzegovina)

- Prijedlozi sadržani u dokumentu napisanom u Laktašima 18. januara govore mnogo o izborima, a vrlo malo o izbornom integritetu. Kao što je SAD već napomenuo, jedini legalni način rješavanja presuda Evropskog suda za ljudska prava u vezi s Predsjedništvom su ustavne promjene - navedeno je u saopštenju.

Iz američke Ambasade rekli su da bi drugi prijedlozi "ojačali trenutni neodgovorni sistem i gurnuli stranačku politiku BiH prema oligarhiji - pogrešnom smjeru za demokratiju u zemlji".

- Čini se da je jezik koji se odnosi na skeniranje glasačkih listića osmišljen kako bi se očuvale mogućnosti izborne prevare koje su opteretile izbore u oktobru 2022. a ne kako bi se osiguralo da se glasački listić svakog građanina računa kao izglasan. Konačno, reforma biračkih odbora koja smanjuje kontrolu političkih stranaka nad tim tijelima ključna je za jačanje demokratije u zemlji - dodaje se u saopštenju.