latinica  ћирилица
06/02/2024 |  11:45 | Autor: SRNA

Romić: U Sudu i Tužilaštvu BiH se ne zna ko šta radi i šta su čija ovlašćenja

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Marko Romić rekao je da najnovija dešavanja u procesu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i direktora "Službenog glasnika Srpske" Miloša Lukića pokazuju da se u pravosudnim organima BiH ne zna ko šta radi i šta su čija ovlaštenja, ali da svi imaju jednu karakteristiku - podaništvo određenim stranim državljanima i stranim adresantima.
Marko Romić - Foto: RTRS
Marko RomićFoto: RTRS

Romić je rekao u Banjaluci da o tome svemu govori i preuzimanje predmeta protiv Dodika od novog sudije Sene Uzunović bez obavještavanja stranaka u postupku.

- Novi sudija se pojavljuje na opšte iznenađenje i stranaka u postupku, ali kao što sam vidio i samog Tužilaštva BiH. Čitanje optužnice u predmetu protiv Dodika, gdje se i Lukić spominje, iako je postupak razdvojen, jeste samo dokaz pomenutog stanja u kome se nalaze i Tužilaštvo i Sud BiH. Tu se ne zna ko šta radi i šta su čija ovlaštenja. I što je najvažnije – morate imati jednu karakteristiku da biste bili u predmetu "Lukić i Dodik", a to je da budete podanik određenim stranim državljanima i stranim adresantima i onda ste podobni da sprovodite postupak - rekao je Romić.

On je rekao da sudija Mirsad Strika, koji je ranije vodio postupak, vjerovatno više nije mogao gledati količinu neprava i odsustva struke i nauke u ovom slučaju.

- I on je morao da se povuče pod izgovorom da ide u penziju i uzima godišnje odmore. A sudija Uzunović pokazuje jedan rigorozni tempo u postupku koji će se nastaviti. Kada ubrzavate postupak i imate takav stav, onda je moguće da pravite greške. Dakle, samo se nagomilava argumentacija koju će pravni tim i odbrana predsjednika Dodika pripremiti za postupak koji slijedi. Isticaćemo sve procesne greške koje Sud i Tužilaštvo BiH u kohabitaciji prave - rekao je Romić.

On je istakao da je problem sa sudijom Uzunović, čije se izuzeće traži, to što je između ostalog bila visoki funkcioner SDA, pa prešla u pravosudne institucije BiH.

- Ima direktnu povezanost sa strankama u postupku. Јer predsjednik Dodik je i lider stranke SNSD. Samim tim pojavljuje se kolizija između političkih stavova Uzunovićeve koje je imala i onoga što sada radi. Postoje razlozi da se ona izuzme u svakom slučaju, ali vidite kako rade Sud i Tužilaštvo BiH - rekao je Romić.

On je dodao je na tom planu riječ o oprobanim kadrovima u smislu progona Srba sa ovih prostora.

- U Sudu BiH možete odlično napredovati ako osudite što više Srba na što više godina - rekao je Romić i naveo da se Uzunovićeva u vezi s tim dokazala kao izuzetna, te da je kruna njene karijere da progoni legalno izabranog predsjednika za nepostojeće krivično djelo, a protiv čovjeka /Kristijana Šmita/ koji se lažno predstavlja.

U Sudu BiH juče je održano ročište protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na kojem je Tužilaštvo BiH predstavilo optužnicu, a odbrana iznijela koncept odbrane konstatujući da se optužnicom ruši suverenitet BiH i zatražila izuzeće Uzunovićeve, koja se u sudnici pojavila umjesto Mirsada Strike.

Bivši direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je Srni da je Uzunovićeva tokom rata bila pripadnik takozvane Armije BiH, i to pomoćnik komandira, te da je nakon toga obavljala pravosudnu funkciju u sudu u Konjicu, što stvara opravdanu sumnju da ne može biti nepristrasna.

Kojić je otkrio da je Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, dok je on bio direktor, dostavio Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH informaciju o sudijama i tužiocima Suda i Tužilaštva BiH koji su obavljali pravosudne funkcije za vrijeme oružanih sukoba u BiH.

Uzunovićeva je od 1998. do 2001. godine za vrijeme mandata premijera Federacije BiH Edhema Bičakčića obavljala poslove zamjenika ministra finansija za pravne i opšte poslove u Ministarstvu finansija, kao i poslove savjetnika za pravna pitanja u Kabinetu zamjenika premijera federalne Vlade.