latinica  ћирилица
13/02/2024 |  10:12 ⇒ 10:14 | Autor: SRNA

Srbi opet prvi po doprinosu povjerljivosti podataka Vikipedije

Globalna kampanja uređivanja referenci na način jedan bibliotekar, jedna referenca /#1Lib1Ref/, dovela je Vikipediju na srpskom na prvo mjesto po doprinosu provjerljivosti članaka na ovoj najvećoj slobodnoj elektronskoj enciklopediji, a svoj doprinos je dala zajednica iz Republike Srpske.
Ilustracija - Foto: RTRS
IlustracijaFoto: RTRS

Vikimedija Srbije je u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom "Svetozar Marković" i Vikimedijinom zajednicom Republike Srpske učestvovala u kampanji dodavanja referenci na Vikipediji jedan bibliotekar, jedna referenca.

Ukupno 28 urednika Vikipedije na srpskom jeziku unijelo je čak 11.984 referenci u članke gdje su one nedostajale, čime je Vikipedija na srpskom zauzela prvo mjesto u svijetu, već četvrtu godinu zaredom, saopšteno je iz Vikimedije Srbije, koja je globali koordinator kampanje.

Najbolji urednik kampanje je srpska učesnica Nikolina Šepić sa više od 5.600 unijetih referenci, a čak četiri urednika Vikipedije na srpskom plasirali su se među 10 najboljih urednika.

Kampanja je trajala od 15. januara do 5. februara, a osim bibliotekara, pridružili su joj se i drugi zainteresovani pojedinci.

U posljednjih sedam godina, od kada Vikimedija Srbije učestvuje u kampanji, ukupno je dodato više od 57.000 referenci u članke, čime se prikazuje značaj ove kampanje za pouzdanost.

Vikimedija Srbije je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje, čiji su ciljevi promocija i podržavanje stvaranja, sakupljanja i umnožavanja slobodnog sadržaja na srpskom jeziku isključivo na neprofitan način, kao i ideje da svi ljudi imaju jednak pristup znanju i obrazovanju.

Kampanja uređivanja referenci organizuje se svake godine od 2016, u susret danu Vikipedije, kako bi se povećala pouzdanost i provjerljivost njenih članaka.