latinica  ћирилица
20/02/2024 |  18:25 | Autor: dnevni avaz

Stojanović: SDA i DF-u BiH je u trećem planu

Potpredsjednik FBiH Igor Stojanović očekuje da će preostali zakoni o sprečavanju sukoba interesa i sudovima biti usvojeni na vrijeme, izražavajući nadu da će presuditi zrelost i odgovornost, a ne pojedinačni interesi.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

- Mislim da je i ljudima koji odlučuju, koji sada dobijaju kritike i preko evropskih zakona pokušavaju da istrguju nešto drugo, sada jasno šta zatvaraju, koji iznos finansijske podrške, ali i koju vrstu puta prema boljem životu svih građana, bez obzira na to koje su nacije - kaže Stojanović.

Komentarišući najave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će Srpska donijeti svoj izborni zakon ukoliko Kristijan Šmit nametne izmjene Izbornog zakona BiH i da će evropski put biti zaustavlje, Stojanović je rekao da se stalno priča o prijetnjama, ali da je to sve igrokaz za medije.

- To se najbolje vidjelo po usvajanju posljednjeg zakona. Sve je priča, podiže se tenzija kako bi se fokus javnosti držao baš na toj osobi, a politički proizvod je nešto potpuno drugo - donesen je Zakon o sprečavanju pranja novca - rekao je on za Avaz.

Stojanović kaže da je "Trojka" spremna za dogovore, ali nikad takve koji će BiH "staviti pod noge" i da na to niko neće pristati.

- Ono što sam rekao za Dodika, važi i za opoziciju, pogotovo SDA i DF, koji stalno pričaju o nekoj izdaji. To su pokušaji da se bošnjački nacionalisti, okupljeni oko SDA i DF-a, vrate u vlast i, zajedno sa srpskim i hrvatskim nacionalistima, podijele zemlju onako kako oni i zamišljaju, na ekskluzivnu teritoriju za svakoga. "Trojka" to neće dozvoliti. Zato mislim da nema razlike između retorike SDA i DF-a i one iz SNSD-a i HDZ-a. Razlika je samo u predznaku, njima je država u trećem planu, što pokazuje njihova višedecenijska vladavina nakon koje je države bilo manje nego 1997. godine - ističe Stojanović.