latinica  ћирилица
22/02/2024 |  11:13 | Autor: TANЈUG

Čačić: Hrvatska je zarobljena i moralno spaljena zemlja bez budućnosti

Predsjednik Reformista Radimir Čačić oštro je danas kritikovao aktuelnu vladu tvrdnjom da je premijer Andrej Plenković zarobio hrvatsku državu snažnije nego što je to bilo u vrijeme Franje Tuđmana i ističe da takva, "moralno spaljena zemlja", nema budućnost.
Radimir Čačić (Foto: EPA/GYORGY VARGA) -
Radimir Čačić (Foto: EPA/GYORGY VARGA)

- Mi imamo jedno potpuno zarobljavanje države koje je bitno snažnije nego u vrijeme Tuđmana. Tada smo imali jedno otvoreno, brutalno i primitivno zarobljavanje pod silom, sjetite se "stojedinice", bilo je prijetnji i metkom u čelo, ali stvarno zarobljavanje države kakvo imamo danas je bitno gore. Danas nema tog straha od ubistva ili premlaćivanja, hapšenja malo manje, ali gubitka posla, potpune zavisnosti, sprečavanje uspjeha firmi kada na bilo kakav način dodiruju državu, da - naveo je Čačić gostujući na zagrebačkoj N1 televiziji.

Komentarišući noćašnju višesatnu maratonsku sjednicu parlamenta na kojoj je raspravljano o zahtjevu opozicije o raspuštanju Sabora, Čačić kaže da danas u Hrvatskoj nema ni portira koji nije postavljen odlukom HDZ-a, kamoli direktora ili ljekara.

Ističe da takva država nema budućnost pod vodstvom Plenkovića koji je davao nadu, a koji se, kako kaže, u političkoj orijentaciji od njega i od Zorana Milanovića, ni u čemu ne razlikuje.

- To je građanski centar, samo su iz sebičnih ambicija otišli tamo gdje mogu te ambicije da ispune - naveo je Čačić.

On kaže da je Hrvatsaka "moralno spaljena" zemlja, gdje je, kako se naveo "jedan (Ivan) Turudić pojavljuje kao ključni čovjek pravosuđa".

- To je uvredljivo za svakog građanina ove zemlje. Ovo što se događa nije slučajno, polako se to silno gađenje povećava. Račan je vodio najuspješniju vladu svih vremena, kada smo se najbrže približavali Evropi, imali smo najveći rast BDP-a bez evropskog novca, s našim novcem, uveo nas je u evropsku porodicu potpisom predpristupnog ugovora s EU u vrijeme kada sa nama niko nije htio da razgovara - naveo je Čačić.