latinica  ћирилица
26/02/2024 |  12:51 ⇒ 14:32 | Autor: SRNA

Mučibabić: Srpska u suverenističkom dijelu svijeta prepoznata kao partner

Republika Srpska i njen predsjednik Milorad Dodik u suverenističkom dijelu svijeta prepoznati su kao vjerni partneri, što je u današnje vrijeme prava rijetkost, posebno ako se krene od pretpostavke da nema prijatelja nego su sve interesi, izjavio je senator Republike Srpske Milimir Mučibabić.
Milimir Mučibabić (foto: uns.org.rs) -
Milimir Mučibabić (foto: uns.org.rs)

- U planetarnom sukobu globalista i suverenista, u kome globalisti žele da završe nedovršene poslove i utope Republiku Srpsku u unitarnu BiH, Srpskoj i njenom rukovodstvu je ostalo samo da se prikloni suverenistima i onim koji poštuju međunarodno pravo i Dejtonski sporazum, što oni i čine - naglasio je Mučibabić za Srnu.

Mučibabić je istakao da su Dodikove nedavne posjete Bjelorusiji i Rusiji, kao i planiran put u Tursku, te predstojeći dolazak mađarskog premijera Viktara Orbana u Banjaluku fokusirani upravo na taj dio svijeta koji ima razumijevanje za suverenističku koncepciju.

- Rijetki su oni koji sa takvim žarom istrajavaju na prijateljskom odnosu kao što to čini predsjednik Republike Srpske - rekao je Mučibabić.

On je ocijenio da je borba za Republiku Srpsku u diplomatskom i svakom drugom smislu neizbježna, ali da su "svijest i istrajavanje na legitimaciji prava i pravičnosti prva pretpostavka za uspjeh i opstanak".

- Republika Srpska je postojana sa međunarodnim suverenitetima, naravno ne potpunim, ali potpisom u Dejtonu ta činjenica je postala nezaobilazna. Međutim, kada vi imate situaciju da vas neko svjesno sistemski i sistematski dovodi u pitanje, što se dešava sad, onda naravno da prijatelje morate tražiti na drugoj strani - rekao je Mučibabić.

On je ukazao da se ponekad može učiniti da je borba sa moćnim globalistima bespredmetna i borba Davida i Golijata, ali da sa stanovišta vrijednosti, istina i pravda moraju jednom doći do izražaja.

- U tom smislu smatram da je imperativ vremena, ne samo kod nas, nego u svijetu da se poštuju norme, ne primjenjuju dupli standardi i da se međunarodna zajednica mora vratiti poštovanju međunarodnog prava i međunarodnih ugovora da bi obezbijedila toliko željeni mir -  naveo je Mučibabić.