latinica  ћирилица
27/02/2024 |  09:49 ⇒ 11:26 | Autor: RTRS

Dodik: Očekujem da u Mostaru bude postignut dogovor

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da očekujem da danas u Mostaru s partnerima sa nivoa BiH budu postignuti dogovori koji predstavljaju korak naprijed u zakonodavnom procesu i na putu ka EU.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Očekujem da nađemo način. Izgovora je bilo i previše. Očekujem da će želja da se učini dobro za sve narode biti jača od želje da se učini loše drugima - naveo je Dodik na društevnim mrežama.

On je istakao da je Republika Srpska posvećena dijalogu i kompromisu.

- Sve što smo uradili u posljednjih godinu dana, uradili smo tako što smo poštovali ustavne nadležnosti. Vjerujem da ćemo se tako rukovoditi i danas - rekao je Dodik.

On je naglasio da njegovo političko iskustvo svjedoči da su okolnosti van BiH uslovljavale da se ne naprave pozitivni pomaci, te da odlazi u Mostar uvjeren da postoji i ljudska i politička zrelost da interesi tri naroda budu stavljeni ispred tuđih geopolitičkih interesa.

- Geopolitička situacija je složena. Narodi tako snažnih istorijskih sjećanja kao što su narodi Balkana uvijek su podložni uticajima koji ih dovode do toga da podnose žrtve na oltaru tuđih interesa. Vjerujem da je zajednički interes svih nas da branimo našu demokratiju i interes naših naroda koji su nas birali. Demokratija i odluke koje dolaze spolja nisu kompatibilni i Republika Srpska na nametanja ne pristaje - poručio je Dodik.

Republika Srpska zato, dodao je on, ima snažno i odlučno liderstvo, utemeljeno u istoriji i mentalitetu velikog naroda kakvi su Srbi.

- Mi znamo da je tajna sreće sloboda, a da je tajna slobode hrabrost. A hrabrost je u demokratiji ništa drugo do služiti svom narodu, a ne strancima i tuđim interesima - naglasio je Dodik.