latinica  ћирилица
27/02/2024 |  10:58 ⇒ 10:59 | Autor: SRNA

Ilić: Ustav Srpske najvažniji akt srpskog naroda u modernoj istoriji

Predsjednik Zakonodavnog odbora Narodne skupštine Republike Srpske Mladen Ilić izjavio je Srni da je Ustav Republike Srpske temelj na kojem Republika funkcioniše i najvažniji akt koji je srpski narod donio u modernoj istoriji.
Mladen Ilić - Foto: RTRS
Mladen IlićFoto: RTRS

- Donošenjem ovog ustava jasno smo dali do znanja da želimo živjeti u slobodnoj zemlji u kojoj imamo zagarantovana sva prava - istakao je Ilić.

On je dodao da svi politički faktori, ali i građani Republike Srpske, imaju obavezu da čuvaju Ustav.

- Mogu prihvatiti činjenicu da se određene politike ili stavovi nekada razlikuju, ali kada pričamo od 28. februaru i onome što on predstavlja - neophodno je da imao isti stav i jedinstvo - zaključio je Ilić.

Skupština srpskog naroda BiH donijela je Ustav 28. februara 1992. godine koji je jednoglasno usvojen na temeljima Deklaracije o osnivanju i garantovao je punu ravnopravnost i jednakost naroda i građana Republike.

Najviši pravni akt Republike Srpske, koji je uz određene amandmane i danas na snazi, donesen je prije izbijanja tragičnih sukoba, te jednostranog bošnjačkog i hrvatskog proglašenja nezavisnosti BiH nakon referenduma održanog 1. marta na kojem nisu učestvovali Srbi.