latinica  ћирилица
27/02/2024 |  11:53 ⇒ 12:35 | Autor: RTRS

Košarac: Ustav Srpske potvrđuje kontinuitet njenog postojanja i državotvornosti

Ustav Srpske je najvažniji dokument koji potvrđuje kontinuitet postojanja i funkcionisanja demokratskih institucija i državotvornosti Srpske u okviru BiH. Najviši pravni akt Srpske 28. februara puni 32 godine i zajedno sa Deklaracijom o proglašenju Republike Srpske predstavlja najvažniju ustavnopravnu osnovu za stvaranje Srpske, rekao je zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Staša Košarac
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Košarac je naglasio da je usvajanje Ustava Srpske 28. februara 1992. godine jedan je od najvažnijih koraka u očuvanju identiteta i prava srpskog naroda na ovim prostorima ida je ovaj krovni akt prije početka tragičnih sukoba postavio temelje državnosti Srpske, nakon čega su prije i tokom rata stvarane funkcionalne institucije Srpske.

- Više od tri decenije Ustav Srpske ima ne samo pravni, već i ogroman moralni značaj, jer garantuje ravnopravnost i jednakost naroda i građana Srpske u demokratskom društvu utemeljenom na stabilnim i pravednim pravnim principima. Srbi su dosljedni legalisti, čuvari Ustava i ustavnog poretka, kako '90-ih godina, tako i danas kada brane ustavnu poziciju Srpske u dejtonskoj strukturi BiH i Ustav dejtonske BiH - naveo je Košarac na Instagram nalogu.

Košarac ističe da odlučnost i spremnost predsjednika Milorada Dodika, institucija Srpske i njenih predstavnika na zajedničkom nivou da ni po koju cijenu ne odustanu od tog principa posebno je važna, kako kaže, u dananjem vremenu kada smo izloženi ogromnim pritiscima kolektivnog Zapada koji na sve moguće načine pokušava da oslabi poziciju Srpske i njen ustavni kapacitet.

- Naš primarni zadatak je da štitimo Ustav, koji nam je obezbjeđuje pravno da sami odlučujemo o svojoj sudbini i branimo institucije koje je uspostavio krovni akt Srpske - navodi zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH. 

On podsjeća da je nažalost, Ustav Srpske u prošlosti mijenjan nezakonitim, neustavnim, kriminalnim intervencijama visokih predstavnika i to je proizvelo ozbiljnu anomaliju, kao i činjenica da su u prošlosti nametali zakone i formirali institucije suprotne Ustavu i Dejtonu.

- I danas smo svjedoci pokušaja nelegitimnog Šmita da nameće zakone po kojima postpuaju neustavne institucije u odnosu prema legalno i legitimno izabranim predstavnicima jednog konstitutivnog naroda. To je neprihvatljivo za Srpsku. Zbog toga insistiramo na zatvaranju OHR-a, vraćanju ustavnih nadležnosti i poštovanju Ustava, kao jedinog mogućeg modela za funkcionisanje BiH - istakao je Košarac.