latinica  ћирилица
27/02/2024 |  13:18 ⇒ 17:48 | Autor: RTRS

Dodik ponudio Crnoj Gori sporazum o specijalnim vezama (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas u Podgorici sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem.
Milorad Dodik u Crnoj Gori - Foto: RTRS
Milorad Dodik u Crnoj GoriFoto: RTRS

Dodik je nakon sastanka rekao da je ponudio institucijama Crne Gore sporazum o specijalnim vezama, po uzoru na sporazum sa Srbijom.

- Republika Srpska po Dejtonskom sporazumu ima pravo na sporazum o specijalnim vezama sa susjedima, a Crna Gora je to nesumnjivo i zato sam ponudio sporazum institucijama Crne Gore po uzoru na ono što imamo sa Srbijom - naveo je predsjednik Srpske.

Dodik je rekao da podržava opredjeljenje Crne Gore ka EU, istakavši da je i Republika Srpska za taj put.

- Tu sam da podržim mir, stabilnost i razvoj Crne Gore. Ti sam da podržimo njeno opredjeljenje ka EU - rekao je Dodik.

On je istakao da se čine napori u BiH da se dođe do pregovaračkog statusa.

- Evropski put je u redu, ali ne može da bude na uštrb identiteta i ustavne pozicije Srpske, ne može da promoviš unitarizaciju i centralizaciju BiH. BiH može po uzoru na Belgiju da se kreće na evropskom putu i u tom pogledu dijelimo određene vrijednosti sa politkama Crne Gore - rekao je Dodik.

On je poručio da Republika Srpska nije remetilački faktor, već prema Ustavu čini BiH i ne prihvata degradaciju Ustava.

Dodik je istakao da je Republika Srpska protiv članstva BiH NATO.

- Znamo status u kojem je Crna Gora i mi to poštujemo, ali očekujemo i da se poštuje naš stav o tome. NATO je za nas neprihvatljiv zato što je bombardovao Republiku Srpsku bez odluke Savjeta bezbjednosti, a onda i Srbiju i Crnu Goru. To su stvari preko kojih mi nećemo da pređemo - rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske rekao je da Crnoj Gori nudi da se uključi u megaprojekat izgradnje hidroelektrane Buk Bijela i da ga više ne blokira.

- Ako neće, onda da nas ne blokiraju - rekao je Dodik.

Dodik je rekao da ukoliko ima nastojanja da se Crna Gora vrati u taj projekat, postoji spremnost da to prihvati, navodeći da struju niko neće proizvesti osim hidroelektrana, termoelektara, solarnih elektrana i vjetroparkova.

- Mi nudimo Crnoj Gori da se uključi u ovaj megaprojekat - istakao je Dodik i dodao da taj projekat ne zadire i ne potapa vode u Crnoj Gori, već je želja da se nastavi u saradnji sa Srbijom koja je većinski vlasnik projekta.

Mandić je istakao da onaj ko poštuje Dejtonski sporazum, poštuje i Republiku Srpsku, poručivši da bez Srpske nema BiH.

Mandić je rekao da je sporazum o specijalnim vezama, koji mu je Dodik danas predstvio, u skladu sa Dejtonskim sporazumom i da će sa koalicionim partnerima otvoriti dijalog i predočiti im ono što je predloženo sporazumom.

- Republika Srpska iskazuje želju da gradi specijalne odnose sa Crnom Gorom i mislim da to nije na štetu nijednog građanina Crne Gore - rekao je on.