latinica  ћирилица
27/02/2024 |  14:40 ⇒ 14:41 | Autor: SRNA

Vulin: Srpska mora biti očuvana i unapređena

Senator Republike Srpske Aleksandar Vulin istakao je da je Republika Srpska najozbiljniji državotvorni uspjeh srpskog naroda van granica Srbije i da zato mora biti očuvana i unaprijeđena.
Aleksandar Vulin (foto: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC) -
Aleksandar Vulin (foto: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC)

Vulin je rekao da je Srpska, koja već 32 godine ima najviši pravni akt koji jedna država može da donese, uveliko prevazišla trajanje Kraljevine Јugoslavije i dokazuje da nije nikakav projekat velikih sila koji je poslužio za prekid građanskog rata u tadašnjoj i BiH i postizanjem mira iscrpio svoju ulogu.

- Srpska je najozbiljniji državotvorni uspjeh srpskog naroda van granica Srbije i zato mora biti i očuvana i unapređena. Srpsku su stvorili Srbi i samo Srbi mogu da je izgube - naglasio je Vulin.

Vulin je istakao da je Republika Srpska izraz istorijske težnje srpskog naroda koji živi zapadno od Srbije da formira sopstvenu državu ili bar obezbijedi elemente koji ga vode ka državnosti.

- Narod koji zna šta je Јasenovac i koji je krajem dvadesetog vijeka osjetio mržnju do istrebljenja naroda sa kojim je živio u istoj državi i nema prava da brigu o svom opstanku prepusti bilo kome drugom - naglasio je Vulin.

Skupština srpskog naroda BiH donijela je Ustav 28. februara 1992. godine koji je jednoglasno usvojen na temeljima Deklaracije o osnivanju i garantovao je punu ravnopravnost i jednakost naroda i građana Republike.

Najviši pravni akt Republike Srpske, koji je uz određene amandmane i danas na snazi, donesen je prije izbijanja tragičnih sukoba, te jednostranog bošnjačkog i hrvatskog proglašenja nezavisnosti BiH nakon referenduma održanog 1. marta na kojem nisu učestvovali Srbi.