latinica  ћирилица
27/02/2024 |  17:35 | Autor: SRNA

Svjedok vidio mrtve komšije u Klisuri

U nastavku suđenja Feridu Buljubašiću i drugima za zločine nad Srbima na području Foče, Višegrada i Čajniča, svjedok Tužilaštva BiH Aleksandar Krsmanović ispričao je da je nekoliko sela na području Višegrada napadnuto 8. avgusta 1992. i da je vidio mrtve mještane.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Krsmanović je rekao da je živio u selu Bursići, naseljenim srpskim stanovništvom, kao i okolna sela Adrovići i Klisura, da u njegovom selu nije bilo vojske, a da je linija bila udaljena desetak kilometara.

On je naveo da je bio u kući sa majkom i bratom, dok je otac čuvao goveda kada je 8. avgusta došao rođak da ih obavijesti da su napadnuta susjedna sela. On je naveo i da je sa njim i bratom krenuo prema Klisuri, prenosi Birn.

- Čuje se pucnjava iz Adrovića, rafalno, pojedinačno, dvije kuće u plamenu - prisjetio se svjedok, koji je tada imao 16 godina.

On je rekao da su bili u civilnoj odjeći, a da je njegov brat imao pušku, te da je iz šume na njih otvorena vatra i da su se sakrili iza sijena, gdje je bratu ispala puška.

Kaže i da su ih dozivali da se predaju, a on je prepoznao glas druga iz razreda, Safeta Alića, dok se njegov brat Milorad dozivao sa Ismetom Šišićem.

Prema njegovim riječima, iako su rekli da će se predati, pobjegli su i uspjeli doći do šume dok su na njih pucali, a nakon nekoliko časova produžili su do Klisure. Tu su, ispričao je, kod kuće Marka Kusmuka vidjeli više mrtvih tijela.

- Tijelo Miloša Kusmuka, mlađeg sina Marka, imao je oko 27-28 godina. On je bio ometen u razvoju - rekao je Krsmanović.

Naveo je da je bilo napola ugljenisano tijelo Markove tetke Јoke, koja je imala više od 80 godina, dok je tijelo drugog sina Milorada Kusmuka skroz izgorjelo. Dalje su našli i tijelo Zorana Kojića, a sutradan su pronađeni ostaci Danice Kusmuk.

Prema riječima svjedoka, vojska je tijela prevezla na Pešuriće, gdje su i oni otišli.

Krsmanović je rekao da su 1993. u Bursićima pronađena tijela Božane i Stanojke Ičagić, majke i kćerke koje su imale više od 80, odnosno 50 godina. On je dodao da je na Klisuri pronađeno i tijelo Dragana Kusmuka, a da je saznao da su tri žene bile odvedene u zarobljeništvo i puštene poslije četiri mjeseca.

Svjedok je rekao da je vidio vojsku sa civilima i stokom kako ide prema Međeđi. On je naveo da je tokom napada vidio kako gore kuće i drugi objekti.

- Nijedan objekat, što se tiče Bursića, nije ostao nespaljen - rekao je Krsmanović.

On je svjedočio u predmetu u kojem su optuženi Ferid Buljubašić, Ahmet Sejdić, Rašid Sobo, Ševko Glušac, Zakir Јamak, Bahrudin Muhić, Adem Fehrić, Mustafa Poljo, Enver Kustura, Muhamed Liska, Sakib Čakar, Izet Sejdić i Munir Nalo, nekadašnji komandanati i pripadnici tzv. Armije BiH.

Optužnica obuhvata zločine na području Foče, Višegrada i Čajniča, počinjene od augusta 1992. do februara 1993. godine, a jedna od tačaka terti Sejdića da je kao komandant Teritorijalne odbrane Višegrad naredio i učestvovao u napadu na sela Klisure, Bursići i Hadrovići u opštini Višegrad, u kojem je ubijeno osam srpskih civila, dok su neki ranjeni, a neki uhapšeni.

Na pitanja Sejdićeve odbrane, Krsmanović je rekao da su u selu čuvali straže. Advokatu Јesenki Rešidović je potvrdio da je njegov rođak Ratko uzeo puškomitraljez iz kuće, ali da nije pucao.

On je naveo da nije vidio kako je došlo do smrti ljudi o kojima je svjedočio.

Svjedok je rekao da Drago Kusmuk i Zoran Kojić nisu bili pripadnici Vojske Republike Srpske, ali se saglasio sa braniocem da na njihovim nadgrobnim spomenicima piše da su srpski vojnici. Tužiocu Eldini Biuk je rekao da su takav natpis svi stavljali.

On je rekao i da su se njegov otac, koji je ranjen tokom napada, kao i brat i drugi tek kasnije priključili vojsci.

Suđenje će biti nastavljeno 9. aprila.