latinica  ћирилица
27/02/2024 |  17:57 | Autor: SRNA

Milošević: Insistirati na dosljednoj primjeni Ustava

Potpredsjednik Mladih socijaldemokrata Dušan Milošević poručio je danas na okruglom stolu "Srpska je vječna dok su joj mladi vjerni", a koji je održan povodom 32 godine od usvajanja prvog Ustava Republike Srpske, da je pitanje Ustava suštinsko i egzistencijalno u ovom trenutku.
Dušan Milošević - Foto: Ustupljena fotografija
Dušan MiloševićFoto: Ustupljena fotografija

Prema njegovim riječima, Ustav Srpske se mora posmatrati kao rezultat vjekovne borbe i žrtve za obezbjeđivanje institucionalnosti srpskog naroda.

Milošević je rekao da se ne smije dozvoliti dalji intervencionizam, već se mora insistirati na dosljednoj primjeni Aneksa četiri okvirnog sporazuma koji je definisao Ustav BiH.

- Tu je ključno i pitanje imovine. Ustavom BiH definisane su nadležnosti entiteta i same BiH, a nije definisano da je BiH ta koja može raspolagati društvenom imovinom - istakao je Milošević.

Skupština srpskog naroda BiH donijela je 28. februara 1992. godine Ustav koji je jednoglasno usvojen na temeljima Deklaracije o osnivanju i garantovao je punu ravnopravnost i jednakost naroda i građana Republike.

Najviši pravni akt Republike Srpske, koji je uz određene amandmane i danas na snazi, donesen je prije izbijanja tragičnih sukoba, te jednostranog bošnjačkog i hrvatskog proglašenja nezavisnosti BiH nakon referenduma održanog 1. marta na kojem nisu učestvovali Srbi.