latinica  ћирилица
27/02/2024 |  18:30 ⇒ 19:39 | Autor: RTRS

Cvijanović: Ustav Republike Srpske - mirnodopski akt

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je Ustav Republike Srpske mirnodopski akt, koji je Skupština srpskog naroda u BiH jednoglasno usvojila prije izbijanja ratnih sukoba u BiH.
Željka Cvijanović - Foto: SRNA
Željka CvijanovićFoto: SRNA

Cvijanović je istakla da je, donošenjem najvišeg političkog i pravnog akta, Republika Srpska uspostavila ustavnopravni i institucionalni poredak, potvrdivši svoj demokratski kapacitet.

- O njegovoj vrijednosti najbolje svjedoči dugotrajnost, kao i stabilnost političkog sistema i institucija koje su na osnovu njega uspostavljene - poručila je Cvijanovićeva, povodom 32 godine od donošenja Ustava Srpske.

Ona je navela da je zahvalna onima koji su tada, u izazovnim i složenim vremenima, imali svijest o važnosti donošenja Ustava koji je bio i ostao temelj funkcionisanja Republike Srpske.

- Naš zadatak je da na tim temeljima nastavimo da razvijamo Srpsku kao moderno demokratsko društvo slobodnih i ravnopravnih građana, ali i da čuvamo njene nadležnosti i institucionalni kapacitet u skladu sa ustavima Republike Srpske i BiH - naglasila je Cvijanović.

Skupština srpskog naroda BiH donijela je 28. februara 1992. godine Ustav koji je jednoglasno usvojen na temeljima Deklaracije o osnivanju, i koji je garantovao punu ravnopravnost i jednakost naroda i građana Republike.