latinica  ћирилица
27/02/2024 |  19:07 ⇒ 19:11 | Autor: SRNA

Rusija zabranjuje izvoz benzina na šest mjeseci od 1. marta

Ruska Vlada planira da od 1. marta uvede privremenu zabranu izvoza benzina, rekao je danas prvi zamijenik ruskog premijera Aleksandar Novak.
Benzinska pumpa - Foto: RTRS
Benzinska pumpaFoto: RTRS

Ruska novinska agencija TASS navodi, da se očekuje da će ova mjera biti na snazi šest mjeseci i da će se time nadoknaditi porast potražnje za gorivom tokom proljeća i ljeta. Ruske vlasti su sličnu mjeru preduzele u jesen prošle godine kako bi opskrbile domaće tržište i stabilizovali cijene.

Međutim, odluka ruskih vlasti imaće nekoliko izuzetaka i od zabrane izvoza biće izuzete članice Evroazijske ekonomske unije - Јermenija, Bjelorusija, Kazahstan i Kirgizija, te Јužna Osetija, Abhazija, Mongolija i Uzbekistan.

- Svrha ove mjere je sprečavanje nestašice na tržištu i značajniji rast cijena. Trenutno proizvodimo istu količinu benzina koliko i potrošimo, tako da bi povećan izvoz doveo do nestašice i povećanja cijena. Stoga je odluka Vlade preventivna mjera prije sezonskog povećanja potražnje - naglasio je analitičar tržišta Igor Јuškov.

On je istakao da je od sredine proljeća potrošnja goriva u Rusiji tradicionalno u porastu zbog početka radova u polju, pojačane upotrebe vozila i praznika.