latinica  ћирилица
02/03/2024 |  19:09 ⇒ 21:53 | Autor: RTRS

Na brojnim sastancima u Antaliji iskazana značajna podrška stavu Srpske (VIDEO)

Evropski put BiH, uz dogovor domaćih lidera i bez nametanja rješenja, ustavna pozicija Republike Srpske i ekonomski projekti - teme su o kojima su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović razgovarali sa brojnim učesnicima Diplomatskog foruma u Antaliji.
Cvijanović, Dodik i Lavrov  (Foto:instagram.com) -
Cvijanović, Dodik i Lavrov (Foto:instagram.com)

Dodik i Cvijanovićeva ocjenjuju Diplomatski forum u Antaliji veoma uspješnim.  Tokom foruma razgovarali su sa brojnim državnicima, a sve s ciljem razumijevanja pozicije Republike Srpske i jačanja ekonomije kroz projekte. Posebno značajan je, kažu, kreditni aranžman Turske za auto-put Beograd - Sarajevo. Ništa manje nije značajna ni izgradnja HE Mrsovo kod Rudog, koju gradi kompanija iz Turske, a vrijedna je 100 miliona evra i biće u potpunom vlasništvu Srpske.

Sumirajući razgovore u Turskoj, Dodik i Cvijanovićeva naglašavaju značaj podrške brojnih zvaničnika stavu Srpske o neophodnosti dogovora domaćih aktera u BiH, bez uplitanja stranaca i nametanja rješenja.

I nakon današnjih odvojenih susreta sa ministrom inostranih i evropskih poslova Slovačke Јurajem Blanarom i predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom poručeno je da je dijalog jedini put ka prosperitetu i dugoročnoj stabilnosti koja je u interesu svih naroda.

Imaju li pristupni pregovori sa Evropskom unijom svrhu, bez datuma njihovog početka? Nemaju - odgovor je predsjednika Srpske. Taj stav jasno je prenio ministru spoljnih poslova Slovačke. Ističući važnost da krajem marta bude određen datum, Dodik je naglasio i da se BiH neće pomjeriti na evropskom putu ako u njoj ostanu strane sudije i Kristijan Šmit.

- Situacija u kojoj strane sudije u Ustavnom sudu, zajedno sa dva muslimana, uvijek donesu odluku protiv Republike Srpske je neizdrživa. Rekao sam da ćemo, ukoliko nelegalni Šmit donese bilo kakvu odluku o izborima,donijeti naš zakon i provesti naše izbore. Rekao sam da ćemo, ukoliko donese bilo kakvu odluku u vezi sa imovinom, donijeti odluku o nezavisnosti - rekao je Dodik.

Na neophodnost punog uvažavanja ustavne pozicije i nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH, šefu slovačke diplomatije ukazala je i srpski član Predsjedništva BiH.

- Mi smo ukazali na činjenicu da je evropski put nespojiv sa bilo kakvim diktatorom koji tretira BiH kao koloniju i misli da može da mijenja zakone i Ustav. Mi želimo da se uspostavi kredibilna linija na relaciji BiH-Evropska unija i da razgovaramo kao kredibilni partneri - rekla je Cvijanovićeva.

Upravo je takav bio i sastanak članova Predsjedništva BiH sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom. Turska je zainteresovana za razvoj ekonomske saradnje. Naglašena je važnost unutrašnjeg dogovora bez nametanja rješenja.

- Ono što je važno jeste iskazana briga Turske za unutrašnje odnose, podsticaj da sami treba da kreiramo rješenja. Predsjednik Turske promoviše jednak odnos prema svima koji žive u BiH. Mi to cijenimo - rekla je Cvijanovićeva.

Unutrašnji dogovor, bez nametanja rješenja, odlazak stranaca, poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, u prvi plan stavio je i Dodik, osvrćući se na sastanke sa turskim predsjednikom i šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom. Sa Erdoganom je razgovarao i o ekonomiji, izneseni su konkretni prijedlozi o kreditnom aranžmanu za auto-put Beograd - Sarajevo.

- Tu je zastoj jer u Federaciji BiH ne mogu da odrede trasu kuda treba da se gradi auto-put. Mislim da se može razgovarati o tome da federalne strana podrži dio aranžmana sa Republikom Srpskom, a oni kada budu spremni mi ćemo podržati - rekao je Dodik.

Upravo je zbog trase auto-puta Beograd - Sarajevo, tokom panela posvećenog Balkanu zavarničilo između šefa srpske diplomatije Ivice Dačića i ministra spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH Elmedina Konakovića.

- U 21. vijeku mi nemamo auto-put između Beograda i Sarajeva. Ima već pet šest, deset godina inicijativa koju je podržala i Turska da se napravi auto-put i mi ne možemo da se dogovorimo kojom će trasom da ide taj put - rekao je Dačić.

Konaković je odgovorio:

- Ide trasa za auto-put kada ona bude išla ka Sandžaku koji je nama jako važan. Kad bude išla preko Goražda na Sandžak i povezala nas možda i sa Turskom, ide puni gas. Tako smo se i dogovorili i rekli ste da ne smeta. Preko Crne Gore isto.

Nikada trasa auto-puta Beograd - Sarajevo nije dogovorena preko Goražda i Sandžaka, odgovorio je Konakoviću, predsjednik Srpske. S turskom stranom je, navodi Dodik, dogovoreno da se auto-put gradi preko Višegrada, Rogatice, Sokoca i Istočnog Sarajeva.

Konakovićeva izjava pokazuje da sve blokade razvojnih projekata, pa i ovog koji se dogovara s Turskom, dolaze isključivo od bošnjačkih političara iz Sarajeva, zaključuje Dodik.