latinica  ћирилица
04/03/2024 |  13:48 ⇒ 13:50 | Autor: RTRS

Berbok: Vlada Crne Gore jasno pokazala posvećenost putu ka EU

Šefica njemačke diplomatije rekla da žele Crnu Goru u Evropskoj uniji. "Mi smatramo da je proces proširenja realan i izvodljiv i zato smo odlučili da sve svoje kapacitete stavimo u službu evropske integracije Crne Gore. To je naš glavni cilj", rekao je ministar Filip Ivanović.
Analena Berbok (Foto: EPA-EFE/IGOR TKACHENKO) -
Analena Berbok (Foto: EPA-EFE/IGOR TKACHENKO)

Vlada Crne Gore jasno je pokazala da posvećeno radi ka reformama koje će je dovesti do Evropske unije, kazala je ministarka vanjskih poslova Njemačke Analena Berbok, na pres konferenciji sa crnogorskim kolegom Filipom Ivanovićem u "Vili Gorica".

- Vlada odlično radi na rješavanju otvorenih pitanja u oblasti pravosuđa. Sprovođenje reformi zahtijeva liderstvo i sad za Vladu postoji jedan jedini put, a to je put ka EU. Privremeni uslovi u poglavljima 23 i 24 treba da budu postignuti do ljeta ove godine - rekla je ona i navela da je to jak signal onima koji bi da uspore taj put, prenosi Portal RTCG.

Ivanović je istakao da posjeta ministarka dolazi u trenutku "velikih reformi" Crne Gore na evropskom putu.

- Mogu reći da smo danas dobili potvrdu da je Evropska unija zainteresovana za Zapadni Balkan. Integracija nema alternativu ukoliko želimo stabilan region. To je put za stabilnost i za lakše rješabvanje sporova. Odnosi naše dvije zemlje su odlični i cijenimo posvećenost Njemačke ovom dijelu Evrope - istakao je Ivanović.

Naveo je da se nada da ekspertska i politička pomoć Njemačke neće izostati u budućnosti.

Ministarka Berbok je istakla da žele Crnu Goru u EU. Kazala je i da je važno da se pruži podrška i u infrastruktrnim projektima u Crnoj Gori.

- Kad imate koaliciju sa više partnera nije lako, posebno ne ako vam je potrebna dvotrećinska većina za promjene Ustava. Kad god krenete nekim novim korakom u EU, mi ćemo biti uz vas i razmišljati kako vam kao savezna Vlada možemo pružiti podršku u oblasti pravosuđa posebno - navela je ona.

Sa jakom sigurnosti i vladavinom prava, Crna Gora će biti dobra meta za nove investicije, a u narednim razgovorima biće riječi o zelenoj tranziciji, kazala je Berbok.

Izvor: vijesti.me